Läs senare

Minskad sekretess i skolhälsovården

Skolhälsovårdens sekretess minskar med nya skollagen. Dåligt, anser Skolläkarföreningen. Lärarförbundet däremot anser att lagändringen är bra, för att säkerställa att eleven får det extra stöd den behöver.

17 jun 2010

Sekretessen är den samma för skolhälsovården som för resten av sjukvården. Men den kan minska i samband med att nya skollagen klubbas måndagen den 21 juni.

I dag bygger lagstiftningen på att patienterna måste samtycka om informationen ska föras vidare till exempelvis lärarna på skolan, med vissa undantag. Men med den nya skollagen behövs inget samtycke.

Skolläkarföreningen är starkt emot detta. Vice ordförande Lena Järte säger till Dagens Nyheter att det är viktigt för föräldrar och barn att de kan lita på att allt de säger till skolhälsovården stannar där. Lärarförbundet däremot har en motsatt uppfattning och har tidigare drivit frågan att minska sekretessen mellan skolhälsovården och lärarna i skolan.
    – Vi tycker att den här förändringen är bra. Sekretess får inte hindra att lärarna får all nödvändig information de kan få, för barnens bästa, säger Eva-Lis Sirén, ordförande i Lärarförbundet.
   I bland händer det att föräldrar inte vill att skolhälsovården berättar för elevens lärare om den fått exempelvis en bokstavsdiagnos. Lärarförbundet menar att den här förändringen är till för att eleven ska få det stöd den behöver, på ett tidigt stadium.

ur Lärarförbundets Magasin