Läs senare

Missnöje med rektor orsakar avhopp från Värnamo-skola

ARBETSMILJÖFyra lärare och tre anställda inom elevhälsan har lämnat Rydaholms skola i Värnamo, och flera hotar med uppsägning. Nu kopplar kommunen in en extern konsult.

av Emma Olsson
22 maj 2019
22 maj 2019

Det var i slutet av förra veckan det stod klart att fyra lärare säger upp sig från sina tjänster från F-6-skolan Rydaholms skola, skriver Värnamo Nyheter. Samtidigt har tre anställda inom elevhälsan begärt tjänstledigt.

– Lärarna bedömer att ledningen är okunnig, ostrukturerad och osäker, säger Thomas Dahl, Lärarförbundets ordförande i Värnamo.

Ledningen på skolan, rektor och biträdande rektor, är relativt ny, och har suttit ett halvår. Men det var i fredags som kommunens förvaltning fick kännedom om uppsägningarna.

– Det är stökigt på skolan och medlemmarna saknar förtroende för ledningen, säger han.

Thomas Dahl, ordförande för Lärarförbundet Värnamo.
Foto: Privat

En fråga där lärare och ledning varit oense är ett direktiv om att lärarna varje morgon ska möta föräldrar och barn ute på skolgården – medan lärarna vill ha tid för förberedelser.

Nu har barn- och utbildningsförvaltningen anlitat en konsult som ska intervjua alla berörda och skapa en bild av läget.

– Vi tar situationen på största allvar och går in med akuta åtgärder. Det här är en landsbygdsskola, och det är alarmerande att flera lärare har sagt upp sig. Samtidigt är det väldigt olika bilder av situationen som kommer fram, och vi behöver en objektiv granskning, säger barn- och utbildningschefen Karin Kihlman-Thornell.

Varför löser ni inte situationen inom kommunen?

– Vi har inte resurser att avsätta på heltid för det. Det finns ingen luft i systemet. Vi tycker att det är jätteviktigt att det är en objektiv person som gör det, säger hon.

Lärarnas Tidning har varit i kontakt med skolans rektor, som inte vill uttala sig.

ur Lärarförbundets Magasin