Läs senare

Misstanke om Pisa-fusk

Flera länders skolmyndigheter har fabricerat enkätsvar i den internationella skolundersökningen Pisa. Det visar en ny undersökning som Dagens Nyheter tagit del av.

06 Nov 2013

Studien heter ”Can we trust survey data? The case of Pisa” och publiceras inom kort. Den visar att det i flera länder finns ett svarsmönster som gör att forskarna misstänker fusk.

Det handlar om den del i Pisa där de deltagande ländernas skolmyndigheter skickar ut enkäter till ett antal slumpvis utvalda rektorer. Deras svar används för att sätta barns kunskapsresultat i ett sammanhang, till exempel likvärdighet, huvudmannaskap och lärartäthet.

Enkäten består av 184 frågor. Mängden frågor och svarsalternativ gör att i det i princip är omöjligt att två rektorer svarar likadant. Ändå förekommer dubbletter i flera länder, bland annat Slovenien, Italien och Förenade Arabemiraten, skriver DN.

Enligt forskarna är det ländernas skolmyndigheter som skapat dubbletterna i syfte att få svarsfrekvensen att verka högre än den verkligen varit.

Huruvida detta har lett till att de anklagade länderna fått högre rankning på grund av fusket är oklart.

Anna Wester, undervisningsråd på Skolverket ser allvarligt på uppgifterna, men hon betonar i en intervju med DN att hon inte läst studien och därför inte kan bedöma dess trovärdighet.

– Det är mycket allvarligt om detta stämmer, säger hon till tidningen.
 

ur Lärarförbundets Magasin