Läs senare

Möbelmakeri på bilden

Sten Canevalls elever ställer ut sina stolar på Subtopia i Botkyrka.

20 okt 2017
Möbelmakeri på bilden
Några av bildläraren Sten Canevalls elever har fått sina stolar tillverkade på riktigt. Foto: Marc Femenia

Bildläraren Sten Canevall kallar sin arbetsplats ”det lilla huset på prärien”. På Lillholmsskolan söder om Stockholm ryms bildsalen i en rödmålad barack ett par hundra meter från huvudbyggnaden. ”Prärien” nås genom en kort promenad uppför en sluttande gångbana.

Det hade varit ett häftigt möte – prinsen och Dogge.

En passande tillflyktsort för någon som gärna flyttar sin undervisning utanför skolans väggar. Omkring honom står 58 miniatyrstolar, gjorda av lika många niondeklassare. De är resultatet av projektet ”Stol 127”, där eleverna från tre klasser i årskurs nio fått designa var sin stol. Sten Canevall sträcker sig efter en med sicksackformade ben.

Personligt

Sten Canevall

Gör: Bildlärare.

Ålder: 61.

Bor: Stockholm.

Aktuell: Med elevutställningen ”Stol 127”, som visas på Subtopia i Botkyrka kommun fram till den 18 december.

— Det är som att de dansar trots att den är stillastående, säger han.

Bengt Canevall har fascinerats av stolar länge. Föremål med förmåga att bära berättelser — och ibland fulla av symbolik om man tittar noga. På samma gång är de ofta lätta att ta för givna.

— Tänk vad intressant det hade varit att skriva en dagbok om alla stolar vi sitter på under en dag.

Han gillar att rucka på det fyrkantiga. Visst har det funnits ramar också i det här projektet, samtidigt som utgångspunkten varit tydlig: att låta eleverna skapa var sin stol utifrån egen fantasi.

Zahra Al-Khishalis stol. Foto: Marc Femenia

Det började med skisser och konstruktionsritningar i bildsalen. På slöjdlektionerna, under handledning av lärarna Stefan Silhammar och Marie Oldelius, har idéerna sedan blivit föremål. På svenskan har eleverna skrivit berättelser som kretsar kring stolarna.

Ett samarbete med det lokala kulturcentrumet Subtopia i Botkyrka kommun — bland annat förknippat med Cirkus cirkör — har banat väg för en två månader lång utställning. När vi ses är det en vecka kvar till vernissage. Dogge Doggelito kommer vara konferencier.

— Prins Carl Philip tackade nej eftersom han nyss blivit pappa. Men det hade varit ett häftigt möte — prinsen och Dogge.

Genom ett samarbete med ett möbelkluster har några av stolarna dessutom kunnat tillverkas i full skala av ett snickeri i Vaggeryd. Sten Canevall drömmer om att låta projektet ta plats också på möbelmässan i Stockholm i februari.

Shahrizod Homidovas stol. Foto: Marc Femenia

— Det vore jättecoolt om våra elever stod bland proffsen och berättade om det här.

Men snart stundar en annan deadline. En vecka innan utställningen på Subtopia beskriver han det egna tillståndet som ”neurotiskt”. Det blir lätt så när han genomför större projekt.

— Jag får lite bannor av kollegerna. De kan tycka att det är jobbigt tidvis, men gillar nog det här någonstans också, säger han.

Förhoppningsvis kommer det vara värt det. Som lärare är det lätt att fastna i en välmenande kommunikation med sina elever, menar Sten Canevall. Ibland skadar det inte att prova och se om någon annan fattar (”hela vitsen med kommunikation”).

— Då och då måste man våga sig ut på djupt vatten. Prova om man kan kommunicera sitt budskap med en publik. Det blir på riktigt.

ur Lärarförbundets Magasin