Läs senare

Moderaterna: Kommunerna fungerar inte som huvudmän

UpproretBättre lärarutbildning, färre statliga bidrag – och kanske ett förstatligande av skolan. Kristina Axén-Olin, utbildningspolitisk talesperson för Moderaterna, svarar på lärarnas uppror.

av Emma Olsson
20 maj 2019
20 maj 2019

I helgen samlades förskollärare, lärare och lärare mot fritidshem på gatorna i flera svenska städer för att protestera mot ökad arbetsbörda.

Lärarnas tidning har tidigare intervjuat utbildningsminister Anna Ekström (S) om hennes syn på upproren. Nu är det oppositionspolitikern Kristina Axén Olins tur.

Hur tänker du kring manifestationerna?

– Jag tycker att det är bra, skolan står inför så många problem just nu. Jag tror att väldigt många i befolkningen ser de gigantiska problemen och ändå får inte lärarna de nycklar som behövs. Regeringen har inte fattat något, säger hon.

Vilka är de stora problemen, enligt dig?

– Det är lärarbristen. Sedan är det lärarutbildningen. Det är för låga krav på dem som börjar och många hoppar av. Grunden till att komma till rätta med problemen är att lärare ska vara utbildade för den verklighet de kommer att möta, säger hon.

Ett annat problem enligt Kristina Axén Olin är de stora skillnaderna i skolsatsningar mellan olika kommuner.

– Det fungerar inte när kommunerna är huvudmän. Det är oacceptabelt att det kan skilja 100 procent i skolpeng mellan två olika kommuner. Jag har full förståelse för dem som talar om ett förstatligande, det finns mycket som talar för det. Men det är svårare än vad folk tror att göra, omorganisationer kräver så mycket tid och pengar.

Kristina Axén Olin, (M).
Foto: Fredrik Wennerlund

En sak Kristina Axén Olin vill göra är att dra ner på antalet statliga bidrag, och renodla dem. Idag finns ett åttiotal att söka.

– Det är en administrativ börda för kommunerna, och ingen styr och ingen kontrollerar att kommunerna använder pengarna. Det är dåligt ledarskap. Om staten har avsatt mer pengar till skolan, så ska pengarna användas till det. Om det inte verkställs så ska pengarna dras in. Regeringen och utbildningsministern är de enda som kan gör något åt det, säger hon.

Utbildningsminister Anna Ekström (S), säger till Lärarnas tidning att ”just nu styrs vi av en M/KD-budget som prioriterar skattesänkningar på 20 miljarder kronor framför satsningar på välfärden”.

Hon menar att de kommunala nedskärningarna är ert ansvar, vilken är din kommentar?

– Vi gav ytterligare tre miljarder till kommunerna i år, vi har inte dragit ner. Det stämmer absolut inte. Det finns mycket pengar i olika budgetar. Vi har avsatt extra pengar till löner åt lärare i utanförskapsområden, de finns på ett konto hos Skolverket. Men det behövs ett förordnande från Anna Ekström för att betalas ut. Problemet är att det inte hänt något från regeringens håll under de senaste fem åren.

Vad vill du mer göra åt problemen?

– Det behövs en bättre lärarutbildning, mot bakgrund av att det saknas 77 000 platser om fem år, enligt Skolverket. Det behövs mer pedagogik, mer utbildning om NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, reds. anm.) och mer utbildning om svenska som andra språk. Och om man inte kan hitta god kvalitet på de 28 utbildningar som finns, får man skära ner, säger hon.

 

Klicka på bilden för att komma till alla artiklar om upproret bland lärare 2019.

Fråga

Från när vill du sätta betyg på eleverna?

ur Lärarförbundets Magasin