Läs senare

Moderaterna vill utreda slöjförbud i skolan

slöjförbudModeraterna tar ett steg i den heta frågan om slöja på flickor i skolan. Partistämman vill att ett förbud utreds.
Kvinnoförbundet ser slöjan som en symbol för kvinnoförtryck.
– Slöjan är inget klädesplagg, utan ett uttryck för förtryck, sade ombudet Sophia Jarl från Östergötland i debatten på partistämman i Västerås.

21 okt 2019

 Stämman beslutade att verka för en statlig utredning om förbud mot slöja i förskola och grundskola.

Jarl hade helst sett att partiet tog ställning för ett förbud redan nu, men gladde sig åt att det numera går att debattera slöjan.

– 2014 mötte jag stort motstånd, inte minst i mitt eget parti, sade Sophia Jarl.

Riksdagsledamoten Alexandra Anstrell ansåg att samhället inte kan låta den enskilda tjejen ensam föra kampen för sin frihet mot sin familj.

– Det är bättre att vi alla tar fajten, sade hon.

Även partistyrelsen ville låta utreda slöjförbud i grundskolan, men har pekat på att frågan inte är enkel. Till exempel måste man ta hänsyn till religionsfriheten om man anser att slöjan är en religiös symbol. Då uppstår också frågan om man även ska förbjuda till exempel halsband med kristet kors.

Moderatkvinnorna anser dock inte att slöja har med religionsfrihet att göra. ”Slöjan är i grunden en symbol för kvinnoförtryck”, står det i deras motion, som föreslog en utredning.

Matilda Ekeblad, Östergötland, sade tydligt nej till att utreda förbud i skolan.

– Självklart ska ingen bestämma vad någon ska ha på sig och det ska inte heller Moderaterna göra, sade hon.

Torbjörn Tegnhammar, Malmö, menade att ett förbud inte kommer att rädda någon enda flicka som hamnat i hedersförtryck. Han uppgav också att många flickor vill ha på sig slöja för att deras mammor har det och för att de tycker att det är snyggt.

 

Fråga

Från när vill du sätta betyg på eleverna?

ur Lärarförbundets Magasin