Läs senare

Mora drar ner på personal: ”Får göra good enough”

BESPARINGARSkolorna i Mora ska spara – till höstterminen får lärarna klara sig med mindre extrapersonal.

av Emma Olsson
27 maj 2019
27 maj 2019

Regeringen har nyligen annonserat 475 miljoner kronor till lärarassistenter, för att avlasta lärarna. Men Mora kommun gör tvärt om.

– Vi har haft en ganska hög andel resurspersoner i grundskolan, och det handlar om att anpassa sig efter budget, säger Heléne Linder, grundskolechef.

Det innebär att ett antal personer som idag jobbar under visstidskontrakt inte får fortsätta till hösten. Enligt facket handlar det om 18 personer, men grundskolechefen Heléne Linder kan inte bekräfta eller ge någon annan siffra i dagsläget.

Dock ska det inte handla om några tillsvidareanställda lärare.

– Det råder lärarbrist. Det är självklart att vi inte gör oss av med behöriga lärare, säger hon.

Utbildningsnämnden har fått dispens under 2019, och kommer landa i röda siffror. Men 2020 ska budgeten vara i balans.

Johanna Persson, ordförande för Lärarförbundet i Mora, är orolig.

– Vi ser att arbetsmiljön kommer att påverkas ännu mer. Det är tajt som det är, men det här blir värre. Många oroar sig för stress och för att eleverna kommer att bli lidande, säger hon.

Johanna Persson, ordförande Lärarförbundet Mora.
Foto: Privat

Heléne Linder är själv inte bekymrad.

– Jag är lärare själv, och när jag undervisar vill jag klara av de elever jag har tillsammans med mina kollegor, inte genom att luta mig mot en outbildad resurs.

Vad säger du till de lärare som upplever att de har hög arbetsbelastning redan?

– Jag har faktiskt inte hört så många säga det. Men om man upplever det får man prioritera bort eller prioritera ner i samarbete med rektor, det får bli good enough. Jobbar man mer än avtalet säger är det inte okej, givetvis.

Det är den avlastande extrapersonalen som försvinner. Men Heléne Linder påpekar att kommunen jobbar aktivt med specialpedagogisk utveckling.

– De elever som har särskilda behov ska ha de bästa lärarna, de behöver inte outbildade resurser, säger hon.

Under hösten ansluter Mora sig till Specialpedagoglyftet, samtidigt som skolorna redan arbetar aktivt med extra anpassningar i klassrummet genom Samverkan för bästa skola.

Johanna Persson är positiv till att kommunen satsar på vidareutbildning inom specialpedagogik.
Men hon tycker inte att det räcker.

– Det hjälper inte de lärare som redan idag inte får ut sin rast och därmed riskerar sin hälsa. De tar bort resurser för barn som behöver extra. Vi tror inte att en lärare i en klass med 30 elever och där många har särskilda behov kan klara av det uppdraget, oavsett hur mycket specialpedagogisk kompetens de än har.

ur Lärarförbundets Magasin