Läs senare

Morgonstund att längta till

ReportageI bokklubben lär sig eleverna mycket mer än att diskutera litteratur.

av Lenita Jällhage
02 sep 2016
02 sep 2016
Morgonstund att längta till
Skolbibliotekarien Nevin Semovski förbereder frukost till bokklubben. Foto: Johan Bävman

Foto: Johan Bävman

Eleverna har sovmorgon och det är tyst och öde i korridorerna på Slotts­stadens skola i Malmö. Men i skolbiblioteket råder full aktivitet. Skolbibliotekarien Nevin Semovski förbereder frukost med te, nybakade frallor, ost och marmelad.

Trots att det är sovmorgon ska hon träffa en grupp elever från årskurs 7 och 8 och prata om boken de har läst. De brukar träffas i bokklubben några gånger per termin.

Ellen Kardum Frykstrand, 13 år, hänger på låset strax efter åtta på morgonen. I handen har hon »Fallen ängel« av Becca Fitzpatrick. Hon längtar efter att få diskutera fantasy­romanen med de andra läshungriga kamraterna.

Kvart över åtta sitter nio tjejer runt det långsmala bordet i biblioteket tillsammans med Nevin Semovski. Boksamtalet kommer snabbt i gång.Foto: Johan Bävman— Mystiken var bra. Jag läste den på engelska så det var lite förvirrande ibland och svårare att förstå allt, säger Anne ­Sjöberg, 15 år.

»Fallen ängel« handlar om förbjuden kärlek mellan en ung kvinna och en fallen ängel. Det är ett komplicerat passionerat drama där karaktärerna pendlar mellan ont och gott. Romanen utvecklas till en spännande thriller med kopplingar till Bibeln.

Flera av eleverna tycker att de första kapitlen var sega men har sedan sträckläst boken.

— Jag brukar inte gilla romantik i böcker men blev nästan besatt av Noras och Patchs relation. Jag var tvungen att bläddra fram och kolla när det stod något om dem igen, säger 15-åriga Bennin Al-Jawari.

Bennin har redan lånat fortsättningarna och läser nu fjärde delen. Hon rekommenderar kamraterna att också läsa de andra delarna.Foto: Johan BävmanNevin Semovski berättar att det finns många storläsare på skolan. Men det finns också de som upplever läsning som ett tvång, tätt förknippat med skolarbete. En del elever, i synnerhet killar, undviker att tala högt om att de läser. De är rädda att bli hånade.

Med bokklubben vill hon lyfta fram det lustfyllda med läsning. Hon hoppas att eleverna i bokklubben ska inspirera andra att läsa mer.

Eleverna besrkiver att deras läsförståelse har ökat när de i bokklubben tagit del av hur andra tolkat böckerna. Ordförrådet har vuxit och de har även öppnat sig för nya genrer.

Tänk om det vore så här på lektionerna i svenska. Det skulle vara jätteroligt och man skulle slippa sitta på lektioner där vissa inte bryr sig.

Bokklubben ger också ett skönt avbrott till den vanliga undervisningen. Här behöver eleverna inte fundera över vad läraren vill ha för svar för att de ska få bra betyg.

— Här finns ingen press, ändå ger det så mycket, säger Edith Carleson.

Alla är med frivilligt. De är intresserade av var­andras åsikter och respekterar dem.

— Tänk om det vore så här på lektionerna i svenska. Det skulle vara jätteroligt och man skulle slippa sitta på lektioner där vissa inte bryr sig, säger Bennin Al-Jawari.

Skolbibliotekarien Nevin Semovski flikar in någon fråga här och där men är noga med att bokklubben är elevernas arena. Hennes ambition är att öka läslusten och läsförståelsen hos både de som läser mycket och de som ännu inte läser alls.Foto: Johan Bävman

— När eleverna läser förbättrar de sitt språk både i skrift och tal. Och de klarar ­andra ämnen bättre, säger ­Nevin Semovski.

Förutom bokklubben har hon andra lässtimulerande aktiviteter. Med stöd av kulturrådet i Malmö driver hon tre olika läsprojekt på skolan. Hon ordnar författarbesök och berättar om utvalda böcker i klassrummen.

Hon läser också lättlästa böcker tillsammans med nyanlända ett par gånger i veckan.

— På låg- och mellan­stadiet anses det fortfarande lite häftigt att läsa. Men det händer något på högstadiet. Här ­möter jag då och då elever som aldrig har läst ut en bok.

— Men jag tror inte på att tvinga någon att läsa. Det är bättre att bli lockad.

Nevin Semovski

Bloggar om böcker

Nevin Semovski bloggar om sitt arbete på Slottsstadens skola i Malmö på pedagog.malmo.se

Hon ger även tips på böcker tillsammans med barn och andra skolbibliotekarier på bloggen bokpratarna.

ur Lärarförbundets Magasin