Läs senare

Myndigheter i krismöte om självmord bland ensamkommande

NyanländaEtt larm om att ensamkommande barn och ungdomar planerar självmord i grupper på nätet har fått fyra myndigheter att hålla krismöte för att undvika en självmordsvåg.

Det vanligaste hälsoproblemet hos nyanlända barn är psykisk ohälsa, enligt en rapport från BO, som kom på onsdagen.

Fyra myndigheter håller på onsdagen krismöte för att undvika en självmordsvåg bland ensamkommande barn- och ungdomar. Barnombudsmannen (BO) Fredrik Malmberg vill nå ut med information direkt till ungdomarna som mår dåligt.

– De här barnen är redan från början oerhört sårbara när de kommer till Sverige, man bär med sig minnen av svåra saker som hänt, och då är det viktigt vilket stöd man får. Och där har det också funnits stora brister, säger Fredrik Malmberg.

Ensamkommande barn

  • I fjol ansökte nästan 2.000 ensamkommande barn- och ungdomar asyl i Sverige, jämfört med runt 35.400 under 2015 och 7.000 under 2014.
  • Av dem som sökte asyl i fjol var 80 procent pojkar.
  • Strax över hälften av alla ensamkommande som sökte asyl i fjol är medborgare i Afghanistan. En femtedel är från Somalia och Syrien.
  • I oktober förra året undertecknade 300 lärare ett upprop om att utvisningarna till Afghanistan måste stoppas. ”För oss lärare är eleverna från Afghanistan inte siffror i statistiken.”, skrev de bland annat i en debattartikel. Runt om i landet hölls under hösten demonstrationer mot regeringens beslut att teckna ett återvändandeavtal med Afghanistan.

BO, Migrationsverket, Socialstyrelsen och Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) träffas i dag. Bakgrunden är att ett nätverk av socialsekreterare och pedagoger, ”Vi står inte ut”, har slagit larm om att ensamkommande barn och ungdomar planerar självmord i grupper på nätet, och skickar bilder och budskap som uppmanar till självmord.

Den senaste tiden har ett antal ensamkommande pojkar från Afghanistan försökt ta livet av sig, enligt Ensamkommandes förbund. I flera fall har självmorden fullbordats
– Jag har själv mött barn och ungdomar som visar de här bilderna och beskriver hur oerhört tungt det är att få de här budskapen, och det blir viktigt att ganska snabbt se till att få ut information på de här barnens språk om vilket stöd som finns, och hur man ska tänka när man får den här typen av meddelanden i sin mobil, säger Fredrik Malmberg.

BO presenterar en rapport i dag som visar hur skolsköterskor i landet ser på situationen.
– De bekräftar vår bild att det finns stora problem med psykisk ohälsa, och de bekräftar också bilden att det är svårt med samverkan kring att se till att de här barnen får det stöd de behöver, säger Malmberg.

På torsdag kommer representanter för socialdepartementet, Socialstyrelsen, Ivo och Sveriges Kommuner och Landsting till riksdagens socialutskott för att diskutera frågan.

 

Relaterad läsning

ur Lärarförbundets Magasin