Läs senare

När jag inte ställde upp i en tv-debatt

av Mikael Ekström
23 jan 2015
23 jan 2015
Mikael Ekström är grundskollärare 1—7 på Banslätts­skolan i Tullinge.
Mikael Ekström är grundskollärare 1—7 på Banslätts­skolan i Tullinge.

Det ringde en kille från en av de stora tv-kanalerna och frågade om jag ville vara med i ett debattprogram som skulle handla om för- och nackdelar med surfplattor i skolan. Han hade hittat en av mina krönikor där jag ironiserade över användandet av Minecraft i matteundervisningen och nu ville han ha med mig i en tv-sänd debatt. Dessutom ville han att jag skulle vara en av förespråkarna för att surfplattor inte ska användas i skolan.

Jag måste villigt erkänna att jag kände mig lite smickrad över hans förfrågan och jag skulle med lätthet kunna axla rollen som en provokativ åsiktsmaskin.Jag tyckte dock att debattfrågan var felställd. Jag försökte förklara för killen att diskussionen inte handlade om man ska ­använda surfplattor i skolan utan hur man ska använda dem.— Ni funderar inte på att göra ett debattprogram om ett ­verkligt problem i stället? sa jag.

— Hur menar du? sa killen.

— De så kallade sociala medierna som facebook, instagram, snapchat, ask och kik har blivit en platå där eleverna utan insyn kan utöva förtal och mobbning. Det är kanske dags att föräldrarna tar sitt ansvar och har koll på vad ­deras barn gör på internet, för även om det inte sker på skoltid så tar de problemen med sig till skolan. Föräldrarna måste helt enkelt skaffa sig en inblick i sina barns virtuella kommunikation.

— Nja, vi har redan bestämt vad programmet ska handla om. Vi ­behöver bara någon som står på nej-sidan i frågan om surfplattor i skolan. Är du intresserad?

— Men jag är ju för surfplattor i skolan?

Det blev tyst i luren.

— Men du skrev ju att du ifrågasatte Minecraft i skolan?

— Det gör jag fortfarande, men det är väl inte samma sak som att vara negativ till att använda surfplattor i skolan, eller?

— Du vill alltså inte vara med i tv?

— Nej, sa jag.

När jag veckan därpå tittade på programmet tackade jag min lyckliga stjärna att jag hade tackat nej till att medverka i denna travesti på debatt.Det var sorgligt att bevittna vuxna människor prata i mun på varandra om surfplattans betydelse. Jag visste ju att i samma stund var flera av mina elever på mellanstadiet ute i något av de sociala medierna och utsattes för kommentarer som skulle påverka deras nattsömn ­negativt.

ur Lärarförbundets Magasin

Lärarnas tidning frågar

Hej! Får vi ställa en fråga?
Vi undrar om du är: