Läs senare

När jobbet följer med till svampskogen

av Örjan Björklund
07 sep 2017
07 sep 2017
Örjan Björklund
Chefredaktör

Det är svamputflykt och jag går i skogen och tänker på jobbet. En stressig vecka är slut, en hektisk måndag väntar. Mitt huvud är fullt av borde ha gjort och måste göra. Jag ser inte en svamp, ser inte hur vacker skogen är, känner inte doften.

Mitt sällskap ser desto mer. ”Vad fint det är”, hojtar hon. ”Oj, kantareller!” ”Nämen, här är ännu mer!”

Min stress växer. Nu inte bara över jobbsaker utan också för att jag inte hittar någon svamp, vilket i sin tur förstås bidrar till att chansen att hitta några minskar ännu mer.

Att tankar på jobbet följer med in i ledigheter händer oss alla då och då. Det är när stressens alla måsten och borden tar över och man inte längre hittar några av vare sig yrkeslivets eller fritidens guldklimpar som det kan vara fara å färde.

Lärare och förskollärare hör till de yrkesgrupper som har mycket problem med ­arbetsrelaterad ohälsa. En som har egen erfarenhet av det är vår nye krönikör Marcus Larsson, lärare i svenska och SO. Läs hans första krönika ur detta nummer här och läs lite mer om Marcus själv här.

Du hittar förstås mer intressant läsning, bland annat om Växjös ersättningsmodell för vuxenutbildningen och om meritering av lärare i Stockholm. Men i detta nummer har vi också infört en ny avdelning: Porträttet. Där får du möta spännande personer i en längre och mer djuplodande form än i de vanliga intervjuer vi har i tidningen.

Först ut att porträtteras är Peter Fredriksson, före detta lärare som för bara drygt en månad sedan tillträdde som Skolverkets nya generaldirektör. Läs mer här.

Hur det gick med min svamputflykt? Jodå, till slut förbarmade sig ett stånd kantareller över mig och lät mig snubbla på dem och, ni vet hur det är, när man väl har hittat den första tycks de andra på något sätt kapitulera och komma fram ur sina gömmor.

Det blev några fler. Doften från svamparna trängde undan jobbet. Skogen och nuet tog över. Vi drack kaffe sedan, på berget. Fjärden låg nästan blank, solen tittade fram. Ett havsörnspar flög sakta och tungt över vattnet.

ur Lärarförbundets Magasin