Läs senare

När tekniken blir ett hinder

av Håkan Söderberg
04 mar 2020
04 mar 2020
Håkan Söderberg, redaktionschef för Lärarnas tidning.

Stundom stöter jag på tekniska problem. Typsnitten tar plötsligt en annan form, textdokumentet försvinner till en annan dimension, stavningsprogrammet börjar korrigera på turkiska och så vidare.

Åren har lärt mig att det i nio fall av tio är handhavandefel, de vill säga mitt eget fel. Och att tekniken, när det fungerar, är en stor hjälp.

I skolans värld ser det annorlunda ut. Här har teknikstrulet inneburit ett stort arbetsmiljöproblem. En ny undersökning från Novus på uppdrag av Lärarförbundet visar att varannan lärare har it-relaterade problem på minst hälften av lektionerna.

På högstadiet och fritidshemmen visar undersökningen att studieron påverkas allra mest av det digitala kaoset.

Här har teknikstrulet inneburit ett stort arbetsmiljöproblem.

Var femte lärare uppger att problemen uppstår på i princip varje lektion. Här handlar det inte om handhavandeproblem, här är det ett arbetsmiljöproblem som måste få en lösning och det är flera parter inblandade.

I maj röstar Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund ja eller nej till att gå vidare mot en ny organisering. Det här är en fråga som diskuterats fram och tillbaka under många år. Vi har tittat på historiken, en intressant resa.

Civilingenjören Göran Sundström, kocken Lisa Palm och hantverkaren Håkan Peterson, har alla hoppat av sina jobb för att bli lärare.

Ingen av dem har ångrat sig, läs deras spännande historier.

En som är lärare från början men som egentligen aldrig jobbat som det är EU-parlamentarikern och tidigare ministern Heléne Fritzon. Läs om varför hon anser att det är viktigt att behålla sin läraridentitet.

Vår krönikör Maria Wiman har tankar kring sin egen skoltid och vad personen Maj-Lis med kunskap, tålamod och individfokus betydde för henne. Skälet till att hon fick gå till Majlis var kanske något udda men historien har bäring också på 2020-talet. Får eleverna det riktade stöd de behöver?

Glöm inte att du kan få nyheter och följa debatter här på vår hemsida lararnastidning.se eller på vår facebooksida.

God läsning.

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin