Läs senare

Nära varannan ung lärare tänker lämna yrket

45 procent av lärare som är under 40 år tror inte de kommer jobba kvar i yrket fram till pensionen. Det visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Lärarförbundet.

12 nov 2014

Samtidigt som det sker stora pensionsavgångar kan stora avhopp bland yngre lärare vara att vänta. Nästan hälften av de som är under 40 idag tror inte att de kommer att jobba som lärare fram till 65 års ålder.

– Det är ju de som är reserven som ska ta över nu när stora pensionsavgångar väntar, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén som tycker läget är bekymmersamt.

För lärare mellan 41 och 50 år är motsvarande siffra 35 procent och för de över 50 är det 29 procent som tror att de kommer lämna yrket i förtid.

Kommunerna är dåligt förberedda på att lösa situationen. 4 av 10 saknar rekryteringsstrategier för lärare eller vet inte om de har några strategier, visar en undersökning som Lärarförbundet genomfört. De frågade kommunfullmäktiges ordförande i samtliga kommuner. 69 procent svarade.

– Många kommuner kommer stå alldeles handfallna. De måste ta sitt ansvar, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

33 av de kommuner som har en lärarkår där över 30 procent går i pension inom tio år saknar strategier för att lösa lärartillväxten eller säger att de inte vet om de har det.

Men att kommunerna är dåligt rustade för att lösa lärarkrisen är inget som talar för ett förstatligande, enligt Eva-Lis Sirén.

– Det skulle bara vara en lång och krånglig omväg till ett resultat vi kan nå snabbare med en nationell samling. Det handlar om ett gemensamt ansvar, säger hon.

Stora skillnader mellan lärargrupper

Lärarkategori

Andel som är 55 år eller äldre

Samtliga

28%

Skolledare

45%

Grundskollärare

25%

Gymnasielärare

33%

Lärare praktiska/estetiska ämnen

32%

Speciallärare/-pedagoger

52%

Förskollärare

25%

Fritidspedagog

24%

Övriga

28%

 

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin