Läs senare

Nätövergrepp i Periscope speglar barnens vardag

Larmen om barn som råkar illa ut på grund av live-appen Periscope duggar tätt. Men ofta synliggör den främst ungdomarnas vardag.
– Den sätter bild och ljud på de problem vi har sett i skolan, men som man inte har trott på, säger rektorn Peyman Vahedi.

15 feb 2016

Grova könsord, smygfilmningar och sexuella övergrepp. Rapporterna från landets skolor om den nya Twitterappen Periscope, som möjliggör livesändningar via mobilen, har varit många. Det handlar om ungdomar som hetsats att göra saker framför kameran för att jaga "likes" – men också en oro för att vuxna ska använda appen för att begå övergrepp mot barn.

– Ett av de största problemen är att unga tjejer visar upp sig och får bekräftelse på ett sätt de aldrig skulle acceptera i verkliga livet, säger Peyman Vahedi, rektor på Ådalsskolan i Kramfors kommun.

– Grova, grova könsord kommer in i chattmeddelanden i en rasande fart. Och i appen är man beredd att acceptera den typen av bekräftelser.

Ådalsskolan har i likhet med flera andra skolor i Sverige sett elever som använt Periscope missbruka appen. Men genom ett intensivt värdegrundsarbete, där föräldrar, elever och skolpersonal deltagit har skolan fått stopp på beteendet och skapat en medvetenhet om konsekvenserna av att handla överilat på nätet.

– Det är inte appen, utan vad man har gjort på Periscope, som är problemet.
 

Enligt Peyman Vahedi är det som skiljer ut live-appen – i utvecklingen från fax till mobil till smartphone – snabbheten och möjligheten att nå ut till ett så stort antal tittare samtidigt.

– Ungdomarna hinner inte tänka när de agerar. Varenda elev hos oss som gjort fel har varit skamsen. Men de har i den stund det är gjort inte reagerat på det.

Rädda Barnen har inte fått indikationer på att just Periscope skulle utgöra en extra risk för ungdomar. Men enligt organisationen kommer ungdomars problematik upp till ytan i alla typer av sociala medier.

– Barn är utsatta för både för mobbning och sexuella övergrepp på nätet. Men det som händer i vardagen händer förstås också på internet. Är man utsatt i skolan för mobbning och kränkningar så pågår det också på internet, säger Erica Mattelin, psykolog på Rädda Barnen.
 

För att skydda barn från att utsättas måste vuxna in i matchen. Föräldrarna behöver lära sig apparna, och funktionerna i dem, och diskutera med sina barn hur de ska användas.

– De flesta ungdomar är väldigt medvetna om riskerna, men de kan ha svårt att koppla dem till vad de själva gör.
 

Erica Mattelin rekommenderar också vuxna att lära sina barn använda de skyddsinställningar som finns i apparna.

Fakta Periscope

  • Periscope är en app för surfplattor och mobiltelefoner där användaren kan starta live-sändningar. Appen lanserades av Twitter 2015.
  • Den som följer en livesändning har möjlighet att kommentera och "gilla" vad som händer i flödet. Med hjälp av en kartfunktion går det att se varifrån sändningarna sker.
  • Periscope har flera miljoner användare. En annan populär live-app är Meerkat, som också lanserades förra året. 

Fråga

Från när vill du sätta betyg på eleverna?

ur Lärarförbundets Magasin