Läs senare

Nedlagd tidning upprör fritidspedagoger

MedlemstidningarSorg och ilska. Lärarförbundets beslut att lägga ner tidningar skapar reaktioner. Nu talar några fritidspedagoger om att starta en egen tidning.

av Stefan Helte
22 mar 2017
22 mar 2017

Som Lärarnas tidning berättade på måndagen har Lärarförbundets styrelse beslutat att lägga ner fem ämnes– och skolformstidningar. Samtidigt startas en ny tidning för alla lärare i grundskolan. Tidningarna som ska läggas ner är Fritidspedagogik, Alfa, Origo, Uttryck och miVida.

Beslutet har väckt mycket känslor på sociala medier, framförallt bland fritidspedagoger och lärare i fritidshem. Här är några röster från Facebook-gruppen Fritidspedagogik.se:

”Sååå tråkigt! Den är alltid toppen, tycker jag!”

”Känns som att vår yrkesgrupp inte intresserar Lärarförbundet överhuvudtaget.”

”Sorgligt att vår röst försvinner.”

”Känslan man lämnas kvar med: Ett yrke i nedmontering.”

”Just tidningen har varit en av få saker inom Lärarförbundet som talat direkt till mitt fritidspedagogiska hjärta!”

Hadar Nordin, ansvarig utgivare för diskussionsforumet Fritidspedagogik.se, är en av de kritiska fritidspedagogerna:

– Det är otroligt synd att Fritidspedagogik försvinner. Tidningen har funnits med ända sedan 80-talet och har betytt mycket för oss fritidspedagoger.

Varför är det så viktigt för just fritidspedagogerna att ha kvar en egen tidning?

– Därför att många av oss redan känner att fritidspedagogerna är marginaliserade i förbundet. Tidningen har bidragit till att behålla någon slags yrkesmässig stolthet, värdighet och integritet.

De nedlagda tidningarna ska ersättas med en helt ny tidning för alla lärare i grundskolan, med editioner där vissa sidor riktas till olika lärargrupper, som till exempel fritidspedagoger och lärare i fritidshem.

Det konceptet ger inte Hadar Nordin mycket för:

– Det är inte tillräcklig kompensation för en egen tidning.

Han avfärdar också att det skulle finnas poänger med att fritidspedagoger och grundskolans övriga lärare nu kommer att få en delvis gemensam tidning.

– Jag vet att Lärarförbundet vill att fritidshemmet ska samverka tätare med skolan. Men ska vi fritidspedagoger stärka vår profession och pedagogik borde vi snarast avgränsa oss tydligare mot skolan.

Hadar Nordin och två andra fritidspedagoger bakom Fritidspedagogik.se undersöker nu möjligheterna att starta en alternativ fritidspedagogisk tidskrift.

– Det är en gammal idé som nu har väckts på nytt.

 

ur Lärarförbundets Magasin