Ingår i temat
IT-klyftan
Läs senare

Niklas tränar på att inte svara genast

30 nov 2011
Niklas tränar på att inte svara genast
Läraren Niklas Nord har massor av elever som Faceook-vänner. Katten Mysko är en vän i verkliga livet. Bild: Øyvind Lund

Niklas Nord har nära 1 000 elever och före detta elever som Facebook-vänner. Och de kommunicerar gärna med sin lärare både dag och natt.

— Det är upp till mig som lärare att se till att gränsen mellan arbete och fritid inte suddas ut.

Niklas Nord är trummis i rock’n’roll-bandet »The Random Victims« och gitarrist i hårdrockbandet »RageQuit«.

Han är också en populär musiklärare på högstadiet på Centralskolan i Arvika och mentor för en sjua. Det har till och med startats en Facebook-grupp som heter »Vi som tycker att Niklas Nord är tidernas coolaste musiklärare«.

Han ser både för- och nackdelar med att ha så många elever som Facebook-vänner.

— Det är ju hedrande att kidsen vill ha mig som Facebook-vän. För mig handlar det om att skapa en relation och att försöka förstå hur de kommunicerar. Jag gillar ju ungdomar.

Nackdelen är att arbete och fritid kan flyta in i varandra.

— För eleverna tar kommunikation aldrig slut. Det kan vara prat från mun till mun på rasten, ett sms till varandra under lektionen och interaktivitet på Facebook på kvällen.

Eleverna har begränsad tillgång till Niklas Nords profil på Facebook och är blockerade från de flesta av hans statusuppdateringar och andra händelser.

— Jag vill inte att de ska se bilder på mig när jag har spelat rock’n’roll och hänger på krogen, dricker pilsner och är mig själv. Jag är elevernas lärare, inte deras kompis, och jag har rätt till ett privatliv.

Men de kan skicka meddelanden till honom via Facebook och det gör eleverna, oavsett tid på dygnet.

Ibland har det inget alls med skolan att göra. Ibland kan det vara en fråga om en läxa eller ett prov, en annan gång undrar någon hur det går med vårens stora musikföreställning eller så kan det vara en elev som berättar om hur han eller hon mår.

— Om jag kollar av Facebook innan jag går och lägger mig och det poppar upp ett meddelande från en elev är det ju lätt att man börjar tänka jobb direkt och tar med sig det när man ska sova.

De här kontakterna du har med eleverna — sker de på din förtroendearbetstid eller fritid?

— Det är väl sjukt oklart skulle jag vilja påstå. Jag vet inte, har inte en aning. Det är verkligen en gråzon.

Niklas Nord tycker själv att han har blivit bättre på att låta bli att svara på Facebook-meddelanden på en gång. Eller för den delen på mejl, sms eller mobilsamtal från föräldrar och elever under kvällstid.

— Jag tar mig rätten att inte svara. Det är en träningssak. För det är inte alltid enkelt att låta bli — man får göra en ögonblicksbedömning. En av de stora svårigheterna med att vara lärare är ju att sätta en gräns för när arbetet är slut. 

Alla artiklar i temat IT-klyftan (21)

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin