Läs senare

Nobelpristagare ger Helena ny inspiration

Nobel Prize Teacher SummitMöten med Nobelpristagare och möjlighet att diskutera utbildning och skola med lärarkollegor från hela världen – den upplevelsen är inget annat än en energiboost tycker Helena Lewin.

av Sten Feldreich
21 okt 2019
21 okt 2019

Lärarens roll i en samtid med fejknyheter – de orden i facebookflödet fångade Helena Lewins intresse för tre år sedan. Det fick henne att anmäla sig till avsändaren, Nobel Prize Teacher Summit, och en internationell lärarkonferens initierad av Nobelstiftelsen, som sedan dess hålls årligen i Stockholm. Här får lärare från hela världen träffa Nobelpristagare, toppforskare och fredsaktivister och diskutera kring ett angeläget tema.

– Första gången visste jag inte riktigt vad jag kunde förvänta mig av konferensen. Men att få lyssna på Nobelpristagare och föreläsare som verkligen kunde sina ämnen, och dessutom hade förmågan att förmedla sina kunskaper- det var inget annat än ”wow”! Så oerhört berikande och inspirerande.

Nu har Helena Lewin just upplevt sin tredje sammankomst.

– I år låg fokus på klimatfrågan och hur vi kan jobba med den i skolan. Under dagen diskuterade vi bland annat hur lärare kan sprida kunskap snarare än klimatångest. Och hur lärare kan stötta elever att hitta konstruktiva sätt att arbeta för en hållbar framtid.

Att få lyssna på Nobelpristagare och föreläsare som verkligen kunde sina ämnen, och dessutom hade förmågan att förmedla sina kunskaper- det var inget annat än ”wow”

Professorn i miljövetenskap, Johan Rockström, medverkade liksom fysikpristagaren från 2014, Hiroshi Amano, som gjort LED-lampan möjlig. Dessutom Mario Molina som fick Nobelpris 1995 för sin upptäckt hur freoner skadar ozonlagret. Utbildningsminister Anna Ekström var också på plats.

Att få ta del av Nobelpristagarnas tankar, kreativitet och envishet ger hopp om framtiden, tycker Helena Lewin.

Personligt

Helena Lewin

Ålder: 52
Gör: Lärare i engelska och franska på Dalarö skola i Haninge kommun
Aktuell: Besökte Nobel Prize Teacher Summit för tredje året i rad.
Bor: Stockholm
Fritidsintressen: Sticka och yoga
Gillar: Franska efterrätter typ crème brulée och île flottante (franska för ”flytande öar”, en dessert med mjuka maränger som flyter i vaniljsås).

– Att få lyssna till människor vars idéer på olika sätt förändrat världen känns stort och laddar de egna batterierna. Det ger ny gnista till ämnen man kanske redan tagit upp och inspirerar till att söka ny kunskap och försöka förstå världen bättre.

Möten med lärare från andra kulturer och med helt andra förutsättningar i jobbet, är också mycket utvecklande.

– Vi sitter tillsammans i grupp och diskuterar, lärare från alla jordens hörn, vilket ger nytt perspektiv på tillvaron. Vid förra årets tema till exempel, som var jämlikhet och allas lika värde, gick åsikterna isär i vår grupp, men det fanns en nyfikenhet och ett intresse att få reda på varför personerna i fråga hade sina uppfattningar.

Helena Lewin berättar om mötet med Ester, en lärare från Kenya.

– När jag hörde henne berätta om sin skola och undervisningen där, insåg jag hur bra vi har det i Sverige. Vi tar så mycket för självklart. Utbildningen på Ester skola i Kenya var bara till för en liten priviligierad del av befolkningen. Samtidigt var det intressant att ens fördomar kom på skam om Afrika när jag förstod att skolan låg i framkant utbildningsmässigt, inte minst vad gällde IT.

Årets miljötema på Noble Prize Teacher Summit kom som en extra bonus för Helena. Det stämde väldigt väl in på det tema som Dalarö skola valt i sitt projekt knutet till Erasmus + tillsammans med sin vänskola från Toulouse i Frankrike.

– Vårt projekt har temat vatten och heter ”Water is Life”. Under de två år som projektet pågår kommer vi bland annat att undersöka våra vattenvägar, vår skola ligger ju vid Östersjön och deras skola vid floden Garonne. Så fem lärare från Dalarö skola deltog vid årets Nobel Prize Teacher Summit och tre lärare från vänskolan i Toulouse hade också kommit hit. Det blev en väldigt bra kick-off för vårt projekt!

Fakta:

Nobel Prize Teacher Summit arrangeras av Nobel Education Network och är en internationell konferens i syfte att hylla och stärka läraryrket. Konferensen återkommer årligen i oktober och handlar om aktuella utmaningar inom utbildning och skola. Nobel Teacher Summit hålls på engelska.

Fråga

Från när vill du sätta betyg på eleverna?

ur Lärarförbundets Magasin