Läs senare

Nomi Cohen vann Lärarpriset 2010

I hård konkurrens har Nomi Cohen, 40 år, gymnasielärare i svenska, religion och kunskapsteori, vunnit Lärarpriset 2010 som delas ut av Lärarförbundet.
– Jag tror att det är viktigt att man vågar låta sitt eget engagemang skina igenom i undervisningen. Då blir eleverna mer intresserade, säger hon.

22 jun 2010

I måndags under Lärardagarna i Bålsta fick Nomi Cohen priset – en glasskulptur av Jorun Kugelberg och en valfri utbildning hos Lärarutbildning AB – i sin hand av Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.
   Det var Nomi Cohens närmsta kollega på Katedralskolan i Lund som nominerat henne till priset.

Varför tror du att du vann?
— Det är svårt för mig att säga, det finns många duktiga lärare. Men jag är väldigt intresserad av mitt jobb. Jag älskar de ämnena jag undervisar i, som litteratur och religion, och jag visar det. Mitt engagemang skiner igenom.
   Nomi Cohen undervisar elever på flera program, bland andra samhälls-, IB- och handelsprogrammet. Hon tycker att det är stimulerande att undervisa elever på olika kunskapsnivåer och med olika intressen.

Vad utmärker dig som lärare?
— Jag använder mig mycket av berättelser i alla ämnen. Berättelsen har en styrka som alltid fungerar. Jag har också en stor förståelse för hur det är att komma från ett annat land. Min pappa är från Israel och jag gick i skolan där några år. Jag vet hur det är att sitta i ett klassrum och inte förstå något av det som läraren talar om och bli klassad som dum bara för att jag inte förstår språket.

Vad betyder det för dig att vinna det här priset?
— Det betyder att jag är glad att jag inte har löneförhandlat än… Jag hoppas förstås få upp lönen, som är på tok för låg för många lärare.

Vad tror du att du gör om tio år?
— Min man hoppas att jag är rektor och att jag därmed fått upp lönen. Själv vill jag fortsätta jobba som lärare, men jag önskar att det fanns mer utvecklingsmöjligheter inom skolan. Kanske kombinerar jag lärarjobbet med något annat av mina intressen.

Övriga nominerade till Lärarpriset 2010:

Anna Holm, Köping, 
tidigarelärare i svenska och SO vid S:t Olovsskolan.
Anna-Johansson-Männikö, Gällivare, 
1–7-lärare vid Tallbackaskolan.

Birgitta Öhman, Åre, 
förskollärare vid Åre skola.
Jessika Svahn, Uppsala,
1–7-lärare vid Åkerlänna skola.
Karin Hedberg, Orsa
, 1–7-lärare vid Digerbergets skola.
Yvonne Gisterå, Uppsala
, Förskollärare vid Backens förskola.

ur Lärarförbundets Magasin