Läs senare

Nu svarar skolledarna på metoo-uppropen från skolan

Sexuella trakasserierI en grupp på Facebook och genom en namninsamling tar nu skolledare initiativ att ta uppropen om sexuella trakasserier och övergrepp inom skolans värld vidare och jobba för förändring.
– Vi har ett ansvar här, och vi hoppas att Sveriges alla skolledare vill vara med och ta det, säger Jennie Rosengren, en av initiativtagarna.

av Lotta Holmström
06 Dec 2017
06 Dec 2017
Jennie Rosengren, rektor på Enskede Gårds gymnasium.

Jennie Rosengren är rektor på Enskede Gårds gymnasium. Hon berättar att det var utifrån ett ärende som kom upp i skolans trygghetsgrupp och likabehandlingsgrupp, då några pojkar inte varit schyssta mot flickor, som diskussionerna kom igång om att hantera det på ett annorlunda sätt än tidigare.

– Metoo-vågen hade precis börjat, och vi pratade om att använda den för att ta upp frågan i klassrummen. Vi låter nu eleverna göra egna kampanjer i metoo-anda.

I samma veva blev Jennie Rosengren och några ytterligare skolledare tillagda i Facebook-gruppen #ickegodkänt, som samlade in berättelser om sexuella trakasserier mot lärare.

– Vi kände att det blev problematiskt, inte minst för lärare i gruppen att vi var med, så vi gick ur och startade en egen grupp.

Från början var den tänkt att vara ett upprop som alla andra. Men när uppropen från elever och lärare började publiceras tänkte de om.

– Vi såg att här riktar de faktiskt ljuset mot oss. Då kändes det fel att lyfta fram sin egen utsatthet. Som skolledare har vi ett ansvar.

I stället blev gruppen, som idag har cirka 150 medlemmar, en plats där skolledare kan inspirera varandra till att arbeta för att få till en förändring. Där delar de med sig av vad de driver för projekt och andra initiativ på sina skolor och förskolor. En publik Facebooksida har också skapats för att nå ut till fler.

Initiativtagarna har även startat en namninsamling. En underskrift innebär att man som skolledare lovar att jobba aktivt med frågorna gentemot både elever och anställda.

– Vi är en framtidsbransch. Det är vi som formar dem som ska ut och forma samhället. Värdegrundsuppdraget har vi redan, men vi måste verkligen försäkra sig om att ungdomar som går ut ur våra skolor har schyssta värderingar och är väl rustade i de här frågorna.

Vad hoppas du att initiativet ska leda till?

– Vi hoppas vi ska få våra kolleger runt om i landet att svara att vi tar vårt ansvar och att gemensamt visa hur vi gör det. För visst handlar det om strukturer som är ett samhällsproblem, men det handlar också om att som arbetsgivare se och erkänna att det har brustit. Det vore skruttigt om inte alla skolledare i Sverige vågade sätta ner foten och arbeta för detta, säger Jennie Rosengren.

Relaterad läsning

ur Lärarförbundets Magasin