Läs senare

Ny coronastudie: Barn smittas lika lätt som vuxna

coronavirusetBarn blir visst smittade av corona-virus, enligt ny studie. Samtidigt har drabbade skolor haft svårt att få information från myndigheterna.

09 mar 2020
Ny coronastudie: Barn smittas lika lätt som vuxna
Enligt en ny kinesisk studie kan barn sprida coronaviruset på samma sätt som vuxna, i motsats till tidigare rapporter.

Det är amerikanska forskningstidskriften Nature som publicerar den hittills mest omfattande studien av covid-19, eller corona. Den visar att barn löper samma risk som vuxna att bli smittade. Detta trots att en tidigare studie påstått motsatsen.

Kunskapsskolan i Nacka stängde ner sent i torsdags kväll, och eleverna var hemma under fredagen, sedan ett fall av coronasmittan upptäckts.

Kommunikationschefen Sofi Klang säger att skolan stod rätt ensam efter beskedet.

– Myndigheterna hänvisade till varandra, och i det här läget har man inte tid att tillbringa 3-4 timmar i telefon för att få stöd och hjälp, säger hon.

Samtidigt kommer rapporter om fler stängda skolor, Alléskolan i Hallsberg, Celsiusskolan i Uppsala, samt en förskola i Örebro har tillfälligt stängt dörrarna efter konstaterad coronasmitta.

Men på en presskonferens som Folkhälsomyndigheten höll under måndagen tillsammans med Socialstyrelsen, Myndigheten för Samhällsberedskap (MSB) och Karolinska institutet, framkom inga nya förhållningsregler för skolan. Rådet till svenska skolor är fortsatt att de ska hålla öppet som vanligt.

– Det är betryggande att barn oftast endast drabbas av rätt mild sjukdom. Sedan har vi sett att det inte har blivit stora utbrott i skolor någon annanstans, så även om någon har gått till skolan har det inte lett till stor smittspridning, vilket också är betryggande. Är man frisk och inte har några symtom är det väldigt liten risk att man smittar. Det är de som har kraftiga symtom som smittar och då kommer det i såna fall ske smittspårning kring de som har varit i kontakt med det fallet, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog, till TT.

”Barn umgås ändå på andra sätt”

Det kan till och med vara så att det kan vara kontraproduktivt att inte gå i skolan, menar han.

– I andra studier har man sett att barn umgås på andra sätt, i stället för att vara i skolan. Hos kompisar och liknande. Och då kan det bli andra smittspridningsmönster.

Till nyhetsbyrån säger han också att Danmarks och Englands råd, att stanna hemma i 14 dagar efter resor i utsatta regioner, att länderna vinner ”väldigt lite” på detta.

– Det är en fråga om hur effektivt det är. Det är när man är sjuk som man har störst sannolikhet att smitta någon annan. Så har man inga symtom, blir det väldigt många som stannar hemma i onödan. Då är frågan vad man vinner på det här och den bedömningen vi gör är att man vinner väldigt lite, jämfört med att man stannar hemma om man känner sig sjuk och ringer 1177 och blir provtagen och då kan stoppa en eventuell smitta. Att alla ska stanna hemma kan leda till andra smittspårningsvägar, så vi bedömer det som en orimlig åtgärd som inte står i proportion till den eventuella nyttan, säger Anders Wallensten, till TT.

UPPDATERING 16 mars 2020: På måndagen kom besked att Uddevalla kommun stänger både sitt gymnasium och sin vuxenutbildning från och med tisdag, rapporterar P4 Väst. Beslutet berör cirka 4 800 elever, skriver TT.

Kommunen skriver på sin hemsida att all utbildning på Uddevalla gymnasieskola och Uddevalla vuxenutbildning ska ske på distans i stället. Beslutet, som beror på coronapandemin, gäller i två veckor framåt och kan förlängas, enligt TT.

”Beslutet omfattar äldre elever som inte är beroende av vårdnadshavare när de inte är på plats i skolan och det finns redan digital teknik som i dag används i undervisningen”, säger utbildningsnämndens ordförande Roger Ekeroos enligt hemsidan.

Övriga kommunala skolor håller tills vidare öppet som vanligt, enligt TT.

HIT KAN DU OCKSÅ VÄNDA DIG OM CORONALÄGET

Krisinformation från svenska myndigheter samlat:

https://www.krisinformation.se/detta-kan-handa/handelser-och-storningar/20192/myndigheterna-om-det-nya-coronaviruset

Folkhälsomyndighetens allmänna och löpande information:  

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/coronavirus-wuhan-kina-januari-2020/

Folkhälsomyndighetens frågor och svar:

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/smittsamma-sjukdomar/coronavirus/fragor-och-svar-om-nytt-coronavirus/

Utrikesdepartementets information:

https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-för-svenska-medborgare/reseinformation/nya-coronaviruset/

Smittskydd Stockholm:

https://vardgivarguiden.se/kunskapsstod/smittskydd/sjukdomar/coronavirus-2019-ncov/

Vårdguiden 1177:

https://www.1177.se/Stockholm/

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin