Läs senare

Nystart i förhandlingar om ett nytt läraravtal

Avtal 2018Efter sommaruppehållet i avtalsförhandlingarna kallade medlarna lärarfacken till ett möte. Detta sedan de fått den redovisning av turordningsreglerna som de efterfrågat från SKL och samverkansrådet.

av Lenita Jällhage
11 sep 2018
11 sep 2018
Johanna Jaara Åstrand.

Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande, säger att man nu redovisat både de praktiska och juridiska konsekvenserna av en förändring av turordningsreglerna som SKL enligt henne har ”framhärdat i”.

Vad förväntar du dig av mötet med medlarna?

– Jag förutsätter att medlarna nu med redovisningen i ryggen kommer att jobba rätt snabbt för att hitta fram till ett medlarbud som på riktigt tar hand om de verkliga utmaningarna som till exempel lösningarna på lärarbristen och orsakerna till den med orimlig arbetsbelastning och arbetsvillkor som gör lärare sjuka.

– Att de nu har kallat oss ordföranden förstärker det, säger Johanna Jaara Åstrand.

Det var den 14 maj som Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund samt arbetsgivarorganisationerna Pacta och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, beslutade att kalla in ­medlare i den låsta avtalsrörelsen.

Medlarna Aida Hadzialic — tidigare socialdemokratisk gymnasie- och kunskapslyftsminister — och Kurt Eriksson — tidigare chefsjurist vid medlingsinstitutet och ledamot i ­Arbetsdomstolen — gav sedan parterna i uppdrag att utreda och analysera förutsättningarna för turordningsreglerna.

Bakgrunden är att SKL vill ha samma turordningsregler för lärarna som organisationen har fått igenom med övriga fackliga organisationer på det kommunala området. Det handlar enligt SKL om att påskynda lokal omställning genom förenklad turordningshantering och på så sätt undvika uppsägningar.

Men lärarfacken hävdar att dessa regler inte passar på skolområdet där lärarbrist snarare än arbetsbrist är problemet, och där lärarna har olika be­hörigheter och tjänstefördelning.

Avtalet berör runt 200 000 lärare, förskollärare, skolledare och studie- och yrkesväg­ledare i landets kommuner.

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin