Läs senare

Obehöriga välkomna i andra förbund

FackligtLärarförbundet stänger för obehöriga lärare. Men Kommunal och Vision står beredda att ta emot dem – och räknar med att få tusentals fler medlemmar.

av Sara Djurberg
11 apr 2019
11 apr 2019

Som ett led i att bli ett professionsförbund beslöt Lärarförbundets kongress i höstas att obehöriga lärare inte längre ska få bli medlemmar. Exakt vad som krävs för att anses vara lärare, och därmed få vara med, ska förbundsrådet komma fram till under året. Förändringen träder i kraft 1 januari 2020.

Nästan en tredjedel, 30 procent, av lärarna i grundskolan är obehöriga. Och andelen ökar, enligt Skolverket. Av de 16 500 lärare som nyanställdes läsåret 2016/2017 saknade 60 procent pedagogisk högskoleexamen.

Både Kommunal och Vision ser potentiella nya medlemmar i den här gruppen. Kommunal organiserar redan elevassistenter, lärarassistenter, barnskötare och resurspersonal i skolan.

— Våra medlemmar går redan i dag ofta in som obehöriga lärare, säger utredaren Kerstin Mikaelsson.

Enligt henne finns det 9 100 obehöriga lärare vars högsta utbildning är gymnasiet.

TCO-förbundet Vision ser sig som det naturliga alternativet för lärare med högskoleutbildning. Förbundet organiserar i dag administrativ skolpersonal.

— Även om vi inte finns i klassrummet, så har vi gott om pedagogisk erfarenhet bland våra medlemmar, säger Kjell Svahn, ombudsman på Vision.

Han tror att Vision kan få ”några tusen” fler medlemmar bland lärarna. Facket diskuterar nu med Lärarförbundet hur ett framtida samarbete ska se ut.

— Det verkar naturligt att lärarfackens avtal för lärare fortsätter att gälla, men att vi blir part i det eftersom vi behöver biträda våra medlemmar, säger Kjell Svahn.

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand är inte orolig över medlemstappet.

— Vi gjorde ett noggrant analysarbete inför förslaget och det är en minoritet av våra medlemmar som inte är behöriga. Syftet är ju att alla som har en lärartjänst ska få förutsättningar att skaffa sig relevant utbildning och kunna bli medlemmar.

Vad gör Lärarförbundet för att underlätta för obehöriga att komplettera sin utbildning?

— Vi trycker på för att Lärarutbildningen ska byggas ut. Flera lärosäten samarbetar med närliggande kommuner och erbjuder i dag arbetsintegrerad utbildning. Sådana grepp behöver vi se mer av.

Fråga

Från när vill du sätta betyg på eleverna?

ur Lärarförbundets Magasin