Läs senare

Ojämnt intresse för lärarprogram

Lärarutbildningarna växer, när både antalet sökande och antagna har ökat inför hösten. Men intresset för de olika programmen och inriktningarna varierar stort.

03 aug 2015

Hela 32 000 behöriga sökte till någon av höstens lärarutbildningar. Ungefär hälften, 15 700, har antagits och det är nio procent fler jämfört med fjolåret. Men intresset för att bli ämneslärare i årskurs 7-9 är fortfarande svagt. Flera lärosäten har redan lagt ned sina högstadieinriktningar och i höst har antalet antagna krympts med en fjärdedel. Å andra sidan tar inriktningen mot gymnasiet emot fler studenter i år.

– Det är svårt att övertyga blivande lärare att de ska utbilda sig för årskurs 7-9, när de kan läsa till gymnasielärare och ha möjlighet att undervisa både i gymnasiet och årskurs 7-9, säger utredare Torbjörn Lindquist vid Universitets- och högskolerådet.

Det ojämna intresset syns också tydligt i de olika ämnena. Närmare 900 har antagits till gymnasielärare i engelska, men bara 46 i kemi och 27 i tyska.

Ytterligare ett tecken på hur intresset varierar är antalet reserver till olika lärarutbildningar. Medan flera förskollärarprogram har hundratals personer på reservlistorna, har en lång rad ämneslärarutbildningar inga köande alls.

Antal antagna till ämneslärarutbildningar

Antal antagna till ämneslärarutbildning inriktning gymnasieskolan, per ämne. Siffrorna gäller efter första antagningsomgången.

Ämne Antal antagna
Engelska 885
Svenska 758
Historia 548
Samhällskunskap 511
Matematik 448
Idrott 368
Religion 352
Svenska som andraspråk 137
Spanska 131
Fysik 109
Biologi 95
Kemi 46
Franska 40
Teknik 18
Tyska 27
Italienska 4

Källa: UHR

Fråga

Från när vill du sätta betyg på eleverna?

ur Lärarförbundets Magasin