Läs senare

Ökad mobbning efter ”Trump-effekt” i skolorna

Att Donald Trump blir USA:s näste president oroar det amerikanska lärarfacket. Organisationen vittnar om en ”Trump-effekt” i skolorna som en direkt följd av affärsmagnatens hätska retorik under valrörelsen. Lärare vittnar om ökad mobbning och fler glåpord.

09 nov 2016

Under presidentvalrörelsen i USA tog det amerikanska lärarfacket NEA, National Education Association, med tre miljoner medlemmar tydlig ställning för demokraternas kandidat Hillary Clinton. Organisationen donerade 14 miljoner dollar, motsvarande 133 miljoner kronor, till Clintons och andra demokraters valkampanjer.

Tonläget och vokabulären under valrörelsen har stundtals varit hätskt och Donald Trump har fällt kommentarer som väckt uppståndelse. NEA rapporterar att det har påverkat klimatet i skolorna. Lärare och skolledare ser en ökning av mobbning, glåpord och ett allmämt hårdnande klimat. Ett exempel är barn som ropar “build the wall!” till skolkamrater med latinoamerikansk bakgrund.
 

Enligt NEA:s ordförande Lily Eskelsen García, som aktivt propagerat för Hillary Clinton, är lärare vana att hantera mobbning i skolan men utvecklingen den senaste tiden är långt från de normala. 

Valet har haft en horribel effekt på samhället i stort, men det som är riktigt beklämmande är att se små barn få lära sig att det är okej att göra narr av en funktionhindrad person, förnedra kvinnor på grund av övervikt och säga till någon att de inte hör hemma här på grund av deras hudfärg och att mobba ett annat barn för deras ras eller religion, säger Lily Eskelsen García till nyhetssajten politicususa.

Enligt NEA-ordföranden blir det en utmaning för lärarna att förklara för eleverna varför man ska bemöta varandra med respekt när en presidentkandidat inte gör det.

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand är bestört över valresultatet.

– Det är riktigt oroväckande, både Trumps antifackliga politik och människosyn. Detta i ett läge när världen behöver mer öppenhet och samarbete, säger hon.

– Han har till och med givit upphov till ett nytt verb i USA. Pojkar går runt på skolor och ”trumpar” flickor, det vill säga tar dem i skrevet. Och detta är en handling som man kopplar samman med landets nuvarande president. Det är helt fruktansvärt.

Samtidigt finns det en styrka i att läraryrket nu blir ännu viktigare, enlig Johanna Jaara Åstrand.

– I dag är det många lärare som får ta hand om sin egen och barnens oro. Det måste lärare göra, och det gör man bäst genom att visa på en motsats och fortsätta jobba för demokratiska grundvärderingar och alla människors lika värde. Hittills under kampanjarbetet har Trump inte visat att han delar de åsikterna.

Ännu så länge är det oklart vad Donald Trump egentligen har för planer för den amerikanska skolan.

– Hans idéer och lösningar när det gäller skola och utbildningspolitik har lyst med sin frånvaro och det gäller generellt i alla politiska frågor. Nu kommer han att avkrävas svar, säger Johanna Jaara Åstrand.

NEA:S signaler om ett annat tonläge och vokabulär i den amerikanska skolan stödjs också av en undersökning från The Southern Powerty Law Centre. Den visar att två tredjedelar av lärarna har elever med invandrarbakgrund och muslimsk tro som hyst farhågor för vad som ska hända med deras familjer efter valet. Många uttrycker rädsla för att bli deporterade.

ur Lärarförbundets Magasin