Läs senare

Omskakande siffror om dokumentbördan

av Håkan Söderberg
10 apr 2019
10 apr 2019
Håkan Söderberg, redaktionschef för Lärarnas tidning.

Sex av tio lärare anser att lägre krav på dokumentation är den viktigaste åtgärden för att minska arbetsbelastningen.

Sex av tio dokumenterar också mer än de behöver på grund av risken att bli ifrågasatt av vårdnadshavare.

Fyra av tio överväger att sluta som lärare på grund av dokumentationskraven.

Och åtta av tio anser att dokumentationskraven minskar deras arbetsglädje.

Fyra av tio överväger att sluta som ­lärare på grund av dokumentationskraven.

Det är omskakande siffror från Lärarförbundets rapport om Dokumentbördan som nu presenteras.

Vi har bland annat frågat utbildningsminister Anna Ekström som slår fast att de onödiga administrativa uppgifterna för lärare ska bort. Bland annat lyfter hon fram statsbidragen som avsatts för lärarassistenter som lagts fram i Stefan Löfvens regeringsförklaring. Det är ett steg för att lindra arbetsbördan tror hon. Hur effektivt det blir återstår att se.

Lärarnas tidning har också besökt i Finland för att se hur skolan fungerar i det land som så ofta ligger i topp i PISA-resultaten. Men allt är inte så enkelt som det ser ut. Nu sprids en insikt om att goda kunskapsresultat inte är det enda betyget på hur ett skolsystem fungerar. Och det finns de som tittar åt Sveriges håll.

– Jag har alltid tittat på hur man jobbar i svenska skolor. Lärarna i Sverige är ofta mer kreativa och vågar göra nya saker. I Finland är vi lite mer strikta och gör som vi alltid har gjort, säger Johanna Pipping-Arrakoski, klasslärare i Vindängens skola i Esbo i reportaget som Torbjörn Tenfält gjort.

Flytta ner makten till skolans personal, det hävdar SEB:s chefekonom i Annika Wallenskog i en intressant intervju med Kristian Lönner.

Det och mycket annat från Lärarnas Tidning i april.

Nu är det också klart att Michael Jonsson blir ny chefredaktör och ansvarig utgivare för Lärarförbundets tidningar, bland andra Lärarnas tidning. Markus Thunberg blir digital chef. Läs mer om det här.

Det innebär att min tid som tillförordnad chefredaktör är över men jag fortsätter som redaktionschef och stannar därmed kvar för att hjälpa till att fortsätta göra Lärarnas tidning till den mest intressanta och relevanta för Sveriges lärare.

ur Lärarförbundets Magasin