Läs senare

Omstritt lönekriterium för lärare tas bort

ArbetsmiljöUppsala slopar det kritiserade lönekriteriet att mer undervisningstid ger högre lön.
– Det är en seger för kvaliteten i undervisningen, säger Louise Plobeck, Lärarförbundet.

av Sara Djurberg
15 jan 2019
15 jan 2019

Våren 2017 införde kommunen ett nytt lönekriterium baserat på undervisningstid: lärare som hann med att undervisa mer skulle premieras med högre lön. Det väckte dock genast protester från både lärare och fack, som menade kvantitet riskerade att sättas före kvalitet.

Nu backar kommunen från beslutet.

– De signaler jag fått från verksamheten är att kriteriet har upplevts som stressande snarare än kreativt. Det är grunden till att jag nu vill gå vidare i förhandlingar, säger Birgitta Pettersson, utbildningsdirektör i Uppsala.

Louise Plobeck, lokal ordförande för Lärarförbundet, gläds åt kursändringen.

Louise Plobeck, Lärarförbundet Uppsala.

– Det är en seger för att värna kvaliteten i undervisningen. Vi lärare ska ju undervisa så bra som möjligt, inte nödvändigtvis så mycket som möjligt. Vi har sett en risk för att kvaliteten får stå tillbaka om vi måste hinna undervisa fler grupper, säger hon.

Båda lärarfacken anmälde kommunen till Arbetsmiljöverket. Även om man förlorade där så tror Louise Plobeck att uppmärksamheten kring frågan bidragit till att kommunen ändrat sig.

Ett nytt lönekriterium ska snart förhandlas fram mellan arbetsgivare och fack. Kommunen kommer istället att föreslå formuleringar om att utveckla arbetssätt och arbetsformer, enligt Birgitta Pettersson.

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin