Läs senare

Orättvist och dyrt för utländska gymnasieelever

DebattAmbassadpersonal, även icke-diplomater med låg lön, måste betala för att deras barn ska få gå gymnasiet i Sverige. Kostnad: en halv miljon kronor per barn. Lagstiftarna har glömt bort oss, skriver 17-årige Akin Erkiran.

Om debattören

Akin Erkiran

Gymnasieelev

Lidingö

Sverige är drömmarnas och möjligheternas land för ungdomar. Därför borde gymnasiet borde vara tillgängligt för att alla. Men ett litet antal ungdomar, som jag, är dock bortglömda av lagen. För oss kostar en gymnasieutbildning en halv miljon kronor. Detta är min berättelse.

Jag heter Akin Erkiran och jag är 17 år. Jag kom från Turkiet för tre och ett halvt år sedan. Jag gick i grundskolan där i sju år, sedan flyttade jag hit eftersom min pappa jobbar på turkiska ambassaden i Sverige som chaufför.  Sedan dess har jag gått tre år i grundskolan på Lidingö och idag läser jag introduktionsprogrammet på gymnasiet.  Jag vill bo här i framtiden och fortsätta min utbildning här.

Men mina drömmar krossades när min familj fick en faktura från kommunen. Man ville ha 150000kr för ett år i gymnasieskolan.

Illustration: Colourbox

När vi utredde orsaken till den begärda kostnaden fick vi veta att grundskoleutbildning är gratis för alla, men det gäller inte för barnen till de som arbetar på ambassader som ska läsa på gymnasiet. Anledningen är att det inte är en obligatorisk utbildning.

Man kan tycka att undantaget i skollagen för ambassadpersonal är logiskt, men det är inte så enkelt. Min pappa är inte diplomat och har inte samma rättigheter som diplomater. Han har en anspråkslös lön och är inte undantagen från att betala skatt i Sverige.

Då han arbetar på ambassaden betalar Turkiet våra hälsokostnader i Sverige. Detta betyder att vår familj bidrar till den svenska ekonomin utan att utnyttja några av landets välfärdstjänster.  Det är rimligt att argumentera för att vi som skattebetalare ska få del av åtminstone några av de välfärdstjänster Sverige erbjuder. De mänskliga rättigheterna och barnkonventionen slår också fast att gymnasieutbildning ska vara tillgänglig för alla.

Mina drömmar krossades när min familj fick en faktura från kommunen. Man ville ha 150000kr för ett år i gymnasieskolan.

Lagstiftarna inte tänkt på mig och andra barn till icke-diplomatisk personal på ambassader. Kostnaden för en ung människa att nå sina drömmar i Sverige år 2017 skulle uppgå till en halv miljon kronor (!).

En svensk medborgare som jobbar på en svensk ambassad eller konsulat i Turkiet och gör min fars jobb, hens barn kan gå på gymnasiet kostnadsfritt i Turkiet. Detta är viktigt att känna till för att förstå min situation ur ett globalt perspektiv.

Om LT Debatt

Det här är en debattartikel. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Debattera hos oss!

Välkommen att göra din röst hörd i Lärarnas tidning. Vi efterlyser debattinlägg om såväl skolpolitik som lärarnära professionsfrågor.

Skriv max 3 000 tecken, underteckna med namn, titel och gärna bostadsort. Mejla till debatt@lararnastidning.se

Att återvända till Turkiet skulle vara mycket svårt. Jag har förlorat tre år i det turkiska utbildningssystemet som inte är kompatibelt med det svenska. Ska jag läsa på gymnasiet i Turkiet måste jag gå om tre år. Jag har anpassat mig till det svenska systemet.

Är det verkligen rättvist att en liten grupp av ungdomar, av vilka jag är en, måste betala en halv miljon kronor för att gå på gymnasiet?

ur Lärarförbundets Magasin