Läs senare

Ordningsbetyg ett av FP:s vallöften

Ordningsbetyg på högstadiet och gymnasiet är en av punkterna i det valmanifest som Folkpartiet presenterar på måndagen.
– Det är ytterligare ett instrument som lärarna får för att ge skarp information till föräldrarna hur saker står till, säger partiledaren Jan Björklund till SR Ekot.

11 aug 2014

Foto: Stefan HelteEnligt förslaget ska varje skola själv kunna välja om ordningsbetyg ska införas och de ska ges som en sammanfattande skriftlig kommentar, inte i en skala bland övriga betyg.

Om ordningsbetyg blir en valfråga inte bara för Folkpartiet utan för hela Alliansen, vet man inte än, enligt Björklund. Ett gemensamt valmanifest för de fyra partierna ska förhandlas fram senare i augusti.

Förstatliga skolan, inför betyg från fyran och ordningsomdömen i gymnasiet och högstadiet, skapa ytterligare 10 000 nya förstelärartjänster Det är några förslag i Folkpartiets valmanifest som presenterades i dag.

– Skolan är Sveriges viktigaste framtidsfråga, säger partiledaren Jan Björklund.

– Vi bör ha målsättningen att Sverige om tio år ska ligga i tio i topp i Pisamätningarna. Det är en mycket ambitiös målsättning.

När det gäller jämställdhet går Folkpartiet till val på att införa en tredje pappamånad och hårdare straff för kvinnomisshandel. Partiet vill också avskaffa värnskatten när ekonomiskt utrymme finns och införa lägre ingångslöner för de yngsta på arbetsmarknaden.

Läs mer:

ur Lärarförbundets Magasin