Välkommen till Lärarförbundet

Nordens största lärarförbund med 234 000 medlemmar! Medlemskapet ger dig allt från råd, service, inspiration & kurser för din kompetensutveckling.

Testa tre månader gratis
Läs senare

Oro för Kommunals nya barnskötarlöner

Efter Kommunals avtal befarar förskollärare att avståndet till barnskötarna ska krympa. En obefogad oro, enligt facket.

26 maj 2010

Kommunal får drygt en procentenhet mer än lärarna i det nya avtalet.
  — Medlemmar undrar hur det hänger ihop. Enligt våra yrkanden skulle ju lärarna ha mer än andra, säger Lotta Söderström, vice ordförande i Lärarförbundets lokalavdelning i Göteborg, själv förskollärare.

Enligt parternas statistik ligger förskollärarnas medellön i dag 3 000 kronor i månaden över barnskötarnas, alltså klart mer än de hundralappar som skilde i början av 90-talet.

Om förskollärarna endast får 3,5 procent trots att det i läraravtalet står »lägst 3,5 procent« ökar deras medellön med 822 kronor i månaden. En höjning av barnskötarnas medellön med 4,65 procent ger 953 kronor mer i månaden.

För att nå samma ökning skulle förskollärarnas medellön alltså behöva höjas med ytterligare en halv procentenhet på två år.

På senare år har lärarnas verkliga utfall varje år hamnat en procentenhet över avtalet.

Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén hyser därför ingen oro för att barnskötarna åter ska närma sig lönemässigt:

  — Skillnaden kommer i stället att fortsätta att öka. Vi och SKL är helt överens i avtalet om att lärarna ska ha mer, säger hon och påminner om att Kommunals 4,65 procent är en pott som inte kan överskridas.

Men Lotta Söderströms oroliga medlemmar undrar hur förskollärare som redan har semestertjänst ska kunna få mer. Gäller inte den möjligheten endast lärare som lämnar feriearbetstid och bilaga M?

  — Nej, vi och SKL är eniga om att ett gott utvecklingsarbete ska ge högre lön. Och det gäller alla lärare, understryker Eva-Lis Siren.

Hon påminner om att parterna i avtalet är överens om att utveckla den lokala och individuella lönesättningen så att kopplingen mellan lön och prestation stärks.

 FörskollärareBarnskötare
Medellön 2009 (kr)23 50020 500
Löneökning (proc) i nya avtalet3,50 (lägst)4,65
Löneökning (kr)822 (lägst)953
Ny lön (kr)24 463 (lägst)21 453

Lägre kostnad

Kommunals högre procentsats på 4,65 betalas med att vissa ersättningar inte höjs och att man accepterat förkortad uppsägningstid. Arbetsgivarnas kostnad stannar därför på 3,85 procent.

ur Lärarförbundets Magasin