Läs senare

Oroväckande vägval för tidningar och medlemskap

DebattHar LR haft rätt om vad som kvalar in i en tidning och vilka som ska få vara medlemmar i en lärarfacklig organisation? Det undrar Ulf Löhbern, före detta lokalavdelningsordförande för Lärarförbundet Ronneby.

25 jan 2018

Om debattören

Ulf Löhbern

Pensionärsmedlem i Lärarförbundet, före detta lokalavdelnings-

ordförande i Ronneby

När jag läser Lärarnas Tidning nr 1/2018, hajar jag till inför rubriken ”Förbundets tidning får nya direktiv” på sidan 8. Artikeln handlar om att Lärarförbundets styrelse antagit ett nytt redaktionellt program för tidningarna där det tidigare uppdraget att granska förbundet är borttaget. Nu ska det tydligen räcka med att revisorer tar hand om granskningen.

På nästa sida läser jag att bara behöriga ska få vara med i Lärarförbundet i framtiden.

Som fackligt aktiv sedan 1972 har jag många gånger fått förklara vår policy om obehörigas medlemskap. Jag har sagt att det är bättre att de är med hos oss än hos andra förbund. Att vi blir starkare om vi är stora.

Men nu är de inte välkomna längre. Jaså? Nähä! Har LR haft rätt? Vilken grupp står på tur att stängas ute nästa gång?

Om LT Debatt

Det här är en debattartikel. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Debattera hos oss!

Välkommen att göra din röst hörd i Lärarnas tidning. Vi efterlyser debattinlägg om såväl skolpolitik som lärarnära professionsfrågor.

Skriv max 3 000 tecken, underteckna med namn, titel och gärna bostadsort. Mejla till debatt@lararnastidning.se

Skolledarna? Det blir ju lättare att få till ett samgående med LR då, och att undvika intressekonflikter mellan chefer och underställda, till exempel beträffande arbetsmiljö och löner. Pensionärerna? Ska förbundet höja avgiften igen och ta bort den sista lilla möjligheten till uppdrag för att få bort dem?  Åldersdiskriminering, någon?

Jag deltog i alla de kongresser där de här två frågorna – förbundstidningens ställning och de obehörigas medlemskap – hanterades. Vi ville ha en öppen debatt och högt i tak men inte heller då var det alla som ville ha det så. ”Nej! Ifrågasätt inte! Då får du bannor!” Jag ger inga exempel, men de som var med på kongresser och representantskap vet vad som kunde hända.

Det blir nästan onödigt spännande att följa (medlems)utvecklingen i förbundet.

ur Lärarförbundets Magasin