Läs senare

Vi kan förlora medlemmar på grund av tidningarna

SlutreplikI medierna ser det nu ut som om Lärarförbundet gör något helt unikt och gräsligt. Vi rädda för att vi förlorar medlemmar när vi säljer ut journalistiken, skriver sex styrelsemedlemmar i Lärarförbundet Göteborg.

18 mar 2019

Om debattörerna

Andrea Meiling, Ordförande

Helena Lückner, Styrelseledamot

Joacim Wikström, Styrelseledamot

Malin Jönsson, Styrelseledamot

Robert Wennerberg, Vice ordförande

Katarina Olsen, Styrelseledamot

Ylva Ljung, Styrelseledamot

Lärarförbundet Göteborg

Under en relativ lång period har Göteborg som storstad fått del av den PR-kampanj från Lärarförbundet som synts på busskurer och andra annonsplatser. Budskapet är bra och tydligt.

Samtidigt pågår en infekterad diskussion kring att låta vår fackliga press hamna i händerna på ett contentbolag. Vår lokala press i Göteborg skriver om att Lärarförbundet inte kan skilja på journalistik och reklam. Hur mycket är då den stora PR-kampanjen värd?

Lärarförbundet vill spara pengar genom att låta ett marknadsföringsbolag ta hand om vår journalistik. Detta för att finansiera våra nya lägre medlemsavgifter. Kanslichefen svarar just att ”Vi ska få bättre kvalitet till en lägre kostnad”. Det låter tyvärr lite likt budgetbesparingarna på skolorna ute i landet.

Vi måste bli fler för att vi ska bli ska bli ännu starkare. Spelar det då någon roll om vi köper reklam när vi samtidigt säljer ut journalistiken? När detta agerande sker simultant är vi rädda för att vi snarare förlorar medlemmar är ökar.

Oavsett om andra fackföreningar redan har en sådan organisation ser det ut som att Lärarförbundet nu gör något helt unikt och gräsligt – för det är den publiciteten vi får journalistiskt.

Förbundsstyrelsen kan naturligtvis replikera att vi alla varit medskapare till den publicitet frågan fått. Vi vill dock visa att vi är en demokratisk organisation som värnar det fria ordet och åsikten. Ett viktigt och relevant fackförbund under utveckling. Ett förbund som ser medlemmarna som en del av facket och inte som kunder.

En fri journalist granskar, men den ger oss också en plats i pressen där vårt fackliga agerande kan få utrymme. Medlemmarna ser och märker vad vi gör!
Härmed sätter vi punkt i frågan från oss och fortsätter vårt enträgna lokala arbete med framför allt arbetsmiljö och villkor i en öppen demokratisk anda.

Om LT Debatt

Det här är en debattartikel. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Debattera hos oss!

Välkommen att göra din röst hörd i Lärarnas tidning. Vi efterlyser debattinlägg om såväl skolpolitik som lärarnära professionsfrågor.

Skriv max 3 000 tecken, underteckna med namn, titel och gärna bostadsort. Mejla till debatt@lararnastidning.se

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin