Läs senare

”På vilken annan arbetsplats tolererar man så mycket våld som i skolan?”

insändareFärsk statistik från Arbetsmiljöverket visar att antalet sjukskrivningar orsakade av hot och våld i skolan ökar.
Lärarnas tidnings rapportering om de svarta siffrorna har väckt starka reaktioner – bland annat hos en anonym förskollärare som här nedan vittnar om arbetsmiljöproblemet.

17 feb 2020
”På vilken annan arbetsplats tolererar man så mycket våld som i skolan?”
På vilken annan arbetsplats tolererar man så mycket hot och våld som i skolan egentligen, frågar sig en förskollärare som fått nog.

En rastvärds betraktelser 

Han går på skolgården. Attityden utstrålar nonchalans och uppkäftighet. Det ligger en gul plasthink på marken, han hoppar på den så den spricker och sparkar sedan iväg den. De kommer en lärare och ser det. Läraren säger inget. Det doftar uppgivenhet.

Lite längre bort står en grupp barn och pratar, han tar sats och hoppar in i barnen med ena armbågen före. De skriker hans namn. Det har de gjort många gånger förut. En flicka gråter och börjar gå emot mig. Jag möter henne halvvägs och följer med fram till honom. Säger det gamla vanliga om att jag såg vad som hände och att det inte är ok. Han flinar mot mig och säger att de ska väl jag skita i. Jag håller i hans axlar och försöker genom ögonkontakt att få en bättre kontakt. ”Rör mig inte, då anmäler jag dig.” Jag släpper och går iväg med den ledsna tjejen. Tänker att jag ska prata med hans klasslärare sedan. Något som jag inte hinner och som inte heller ger effekt eftersom han även struntar i vad hon säger med.

Jag vänder blicken mot andra sidan skolgården, en annan pojke slår en annan elev med en krocketklubba. Först är det bara på skoj, men sedan blir det blodigt allvar. Jag springer fram och tar klubban. Pojken som nyss höll den i sin hand skriker rätt ut, det högsta skrik han kan i samma ton hela tiden. Sedan skriker han att jag inte skulle ta den från honom. Jag förklarar att om han slåss med den kan han inte ha den.

”På vilken annan arbetsplats tolererar man så mycket våld som i skolan?”

Några minuter senare försöker han ta en liknande klubba från en tjej. Jag springer återigen fram och drar i klubban och säger att han inte ska ha den. ”Hon får ha den för hon spelar med den”, förklarar jag. Det hela slutar med att jag står och håller i klubban och pojken springer efter flickan och försöker göra en hoppspark i hennes rygg. Då springer jag fram igen och ställer mig emellan dom. Då ger han sig på mig och säger att han ”fucking ska slå mig”. ”Det kan du ju försöka” säger jag och har här förlorat tålamodet efter allt jag sett under mina 20 minuter som rastvärd. Han försöker sparka mig och jag brottar till slut ner honom på marken. Nu blir man väl anmäld, hinner jag tänka.

Pojken skriker och jag vänder mig om och går, har verkligen inte någon medkänsla över för honom efter att han precis försökt skada mig. Någon annan går fram till honom och jag går in och har lektion, skärrad, förbannad och med huvudet fullt av tankar på att söka nytt jobb. Vart finns det inte våld i samhället, på BB, ålderdomshem eller kanske en begravningsbyrå? Och som min kollega brukar säga ”På vilken annan arbetsplats tolererar man så mycket våld som i skolan?”

Hur länge ska vi orka vi som jobbar i skolan, hur mycket skällsord och våld ska vi få vara med om. När så små barn som 6-7-åringar kan knäcka lärare med sin hemska attityd och ofta med liknande attityd från hemmet. Och med hoten om anmälan? Hur kommer samhället se ut om 10 år när dessa barn är i sena tonåren, om de utan att blinka sparkar mot en lärare idag, hur ska de behandla folk i sin egen ålder då? Man blir mörkrädd när man tänker på det. Så alla som har makten att bestämma, tänk efter en eller ett par gånger innan skolans budget stryps och resurstjänster dras in.

Och jag, jag kämpar väl på en vecka till, snart kanske jag rasar ihop totalt och då medveten om att det inte är jag som har det ”värst” på min skola, kanske bara den som är ilsknast och gillar att skriva.

Tack för ordet.

/Ilsken förskollärare

Om LT Debatt

Det här är en debattartikel. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Debattera hos oss!

Välkommen att göra din röst hörd i Lärarnas tidning. Vi efterlyser debattinlägg om såväl skolpolitik som lärarnära professionsfrågor.

Skriv max 3 000 tecken, underteckna med namn, titel och gärna bostadsort. Mejla till debatt@lararnastidning.se


Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin