Läs senare

Pensionsavtal uppsagt för statliga lärare

Arbetsgivarverket har sagt upp det statliga pensionsavtalet för bland annat statligt anställda lärare.

28 Sep 2015

Arbetsgivarverket motiverar uppsägningen med att den fackliga allians som Lärarförbundet tillhör har lämnat förhandlingarna. 

Vi anser inte att vi har fått ett slutbud, utan vi vill fortsätta förhandla, kommenterar Lärarförbundets förhandlingschef Mathias Åström.
 

Lärarförbundet kritiserar innehållet i det förslag Arbetsgivarverket har lagt fram, bland annat sämre möjligheter till deltidspension.
 

Lärarförbundet har cirka 3.000 medlemmar som är statligt anställda. Men de flesta av dem berörs inte av de här pensionsförhandlingarna, som handlar om pensionssystemet för statligt anställda som är födda 1988 eller senare.
 

Avtalet är uppsagt till årsskiftet och får inga omedelbara konsekvenser. Lärarförbundet och de andra fackliga organisationerna i förhandlingskartellen OFR/S,P,O – vilka tillsammans representerar 100 000 statligt anställda – fortsätter nu analysera nästa steg.

Det är ett mycket oklart läge, säger Mathias Åström.
 

Saken kompliceras av att de två andra fackliga motparterna på den statliga sidan – Seko och Saco-S – har sagt ja till Arbetsgivarverkets förslag.

ur Lärarförbundets Magasin