Ingår i temat
Lärarutbildning
Läs senare

”Politikerna måste börja lyssna på oss”

Ungt val lanserades som "världens största val på Internet". Ändå tog inte mer än drygt 20 procent chansen att rösta.
Varför?

07 maj 2002

Bra idé, dåligt genomförande. Några elever på Tullängsskolan i Örebro sammanfattar Ungt val för Sveriges gymnasieungdomar, lanserat som ”världens största val på nätet” av arrangörerna Aftonbladet, Skolverket och Ungdomsstyrelsen.
På Tullängsskolan röstade 21 procent av de 1400 eleverna. Av dem 77,7 på de sju riksdagspartierna och 22,2 procent på övriga. Bland övriga räknas Sverigedemokraterna som på Tullängsskolan fick 17,6 procent av ”övriga” röster.
– Kanske är det för att Sverigedemokraterna är det enda parti som säger klart och tydligt vad det står för, säger Kristin Kuremyr i Not (naturvetenskapligt program, teknisk inriktning) 3c.

Själv röstade hon inte alls. Dels för att samhällskunskapen i hennes klass tog slut före jul, och det var där de hade chans att diskutera Ungt val, dels för att det var så struligt med tekniken. Men också för att hon är trött på att politiker är bra på personangrepp och på att fiska röster genom att ge enkla schablonsvar.
– Ungt val är ett bra initiativ för att ta reda på vad ungdomar tycker, men alla partier säger samma sak. Det är samma skräp från alla, menar Jakob Rogstadius, Kristins klasskamrat.
Han tänker absolut rösta i september och diskuterar ibland politiska frågor med sina föräldrar. Det gör de övriga sju eleverna i Not 3c som vi pratar med också. Men de tycker att politiker ibland är löjliga och ger exempel på ett ungdomsförbund som ringde till förstagångsväljarna och ställde frågan ”Vad tycker du om att krogarna stänger klockan 2?”
– De kan säga saker som att ”allt blir bra, bara vi får fler poliser”. Precis som att det skulle lösa allt! säger John Abramsson.

Sverigedemokraterna har skickat hem information till dem, och passade på att dela ut flygblad när ungdomsförbunden informerade på skolan.
Eleverna berättar att nog finns det de på skolan som håller med Sverigedemokraterna om synen på invandrare, det var till och med en invandrarkille som röstade på dem, men de ser inga direkta motsättningar mellan svenskar och invandrare.
– Det konstiga är att de schysta invandrarna, som är mina polare, de är inte invandrare, men de som slåss och råkar vara invandrare, det är dem vi kallar invandrare, säger John Abramsson.

Tullängsskolan är en stor skola. Här finns elever från stan och elever från landet. Teoretiska program och praktiska.
På andra sidan den soliga skolgården håller bygg- och hantverksprogrammets klass 2a till. Enbart killar i klassen, fler som inte har röstat.
– Vet inte så mycket om partierna, förklarar Christoffer Strauss.
– Visst, det är en bra grej att man får känna på lite innan, men jag hade praktik. Och vi fick ingen information alls, säger Rickard Blommé.
– Dessutom strulade tekniken; om man har försökt komma in på nätet för att rösta två gånger utan att lyckas, skiter man i det, säger Mattias Palm.

Klassen skrev dock ett brev till Göran Persson och frågade varför tobaksskatten är så hög. Eleverna fick svar: Att brevet skickades vidare till finansdepartementet. Därifrån kom svaret att nej, sänka tobaksskatten fanns det inga planer på. Men i alla fall. De fick ju svar.
– Men politiker ska ju svara, menar Rickard Blommé.

Christoffer Strauss tycker att de som är med i teveprogrammet ”Parlamentet” ska bli politiker på riktigt, de riktiga politikerna lovar för mycket, snackar skit och använder krångliga ord som de själva inte förstår.
Mattias Palm tycker såhär:
– Om politikerna vill att vi ska rösta på dem, måste de lyssna på oss.

LÄNKAR:
Lärarna: ”Ungt val ett bra initiativ” 

ANNIKA DZEDINA

Alla artiklar i temat Lärarutbildning (8)

ur Lärarförbundets Magasin