Läs senare

Proffice-anställda hånade lärare

Topplistor med lustiga lärarnamn och umgängesförbud mellan anställda även på raster. Nu riktas ny kritik mot Proffice, som har hand om ansökningarna om lärarlegitimation.

04 apr 2012

Bemanningsföretaget Proffice är återigen i blåsväder. Företaget som anlitats för att hantera lärarnas legitimationsansökningar anklagas nu bland annat för att ha instiftat ”umgängesregler” för de anställda samt ha tillåtit topplistor där man hånat lärare genom att lista stavfel samt ”lustiga” ansökningar och lärarnamn. Proffice har tidigare förnekat uppgifterna, men SVT:s Uppdrag granskning som sänds på onsdagskvällen har tagit fram dokument som visar att de inte bara har förekommit, utan också varit väl kända inom företaget och noterade i protokoll från personalmöten.

Andra dokument avslöjar att personalen inte har fått besöka anställda på andra våningsplan, ens på raster, om det inte handlat om handläggning.

Skolverkets generaldirektör Anna Ekström tar avstånd från förfarandet och hävdar att hon inte förstår hur en arbetsledare kunnat tillåta det.

– Det är en regel vi aldrig skulle ha här på Skolverket och som jag tror är ganska ovanlig på väldigt många arbetsplatser. Men frågor som har att göra med hur arbetet bedrivs, förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare, ska enligt svenska modellen skötas i fria förhandlingar mellan parterna som ingått avtalet. I det här fallet de anställda och Proffice, säger hon till Uppdrag granskning.

Tidigare har Lärarnas tidning kunnat berätta om ett flertal missförhållanden på företaget. Bland annat har man anordnat tävlingar som lett till att felaktiga uppgifter registrerats och anställda har hävdat att arbetsförhållandena har varit så undermåliga att man inte kunnat garantera rättssäkerheten för lärarna.

Skolverkets samarbete med Proffice anmäldes till Justitieombudsmannen (JO), som dock tidigare i veckan beslutade att inte rikta någon kritik mot myndigheten.

ur Lärarförbundets Magasin