Läs senare

Provuppgifter sprids för andra dagen i rad

Nationella provUppgifter från dagens nationella prov i engelska som skrivs av gymnasieelever har läckts via sociala medier.
– Någonstans i Sverige har man brustit i att följa våra hanteringsföreskrifter och en elev har kommit över det här provet, säger Anders Boman vid Skolverket.

25 apr 2018

TV4 Nyheterna har tagit del av en skärmdump som spridits i sociala medier, där en sida av det nationella provet syns.

Skolverket uppger att det rör sig om en beskrivning av teman som elever kan välja när de ska göra skrivuppgiften i engelska 5 del C. Enligt Anders Boman, enhetschef vid Skolverket, så innebär läckan att elever flera timmar innan provet skrivs vet om teman, något som inte var tänkt när provkonstruktörerna skapade provet.

Nationella prov på gymnasiet

Nationella prov på gymnasienivå skrivs i engelska, matte och svenska/svenska som andraspråk .

Från och med i höst blir det obligatoriskt att använda dator eller annan digital enhet i uppsatsdelarna i svenska och engelska.

Källa: Skolverket

– Man har (som elev) naturligtvis möjlighet att fundera på vad man tar upp i sin uppsats, men att skapa uppsatsen och hantera språket måste man göra ändå, säger han.

Det är andra dagen i rad som prov spridits bland elever. I går varslade Skolverket om att delprov i engelska i årskurs nio delades mellan elever på sociala medier, och även ett prov i svenska spreds i mars.

– Det är självklart inte bra. Vi har all anledning att fundera på hur vi kan tänka runt säkerhet och vad vi kan göra ytterligare. Vi har ju skruvat på hanteringsföreskrifterna i år efter förra årets ganska omfattande läckor. Vi kan inte sitta på händerna och titta på utvecklingen, utan måste fundera på vad vi kan göra nytt och hur vi kan tänka, säger Boman.

Möjligheten att snabbt sprida material via sociala medier och nätet gör att en läcka i dag får större betydelse än tidigare. Kanske kan digitaliseringen också vara en del i lösningen av problemet. Från och med i år och fram till 2021 pågår försöksverksamhet med digitala prov.

– Det är förmodligen naivt att tro att digitalisera proven är hela lösningen. Det handlar också om med vilken respekt man använder föreskrifter när proven är digitala. Självklart är inte alla möjligheter att fuska bortblåsta bara för att proven inte är digitala, men jag tror att vi kommer ifrån vissa saker, säger Boman.

Även om Skolverket rekommenderar att onsdagens prov skrivs som planerat, trots läckan, kan rektorn på varje skola besluta att ersättningsprov ska genomföras i stället, om man vet att provet är känt för eleverna i förväg.

ur Lärarförbundets Magasin