Ingår i temat
Legitimation
Läs senare

Rätt till legg i två länder

Fiona McIntyre är behörig lärare i både Skottland och Sverige.

06 nov 2015
Rätt till legg i två länder
Fiona McIntyre ställer sig frågande till att svenska gymnasie­lärare sätter betyg på sina avgångselever. Foto: Öyvind Lund

Släktingarna i Skottland tror inte sina öron när Fiona McIntyre berättar att ungdomar utan lärarutbildning kan vikariera i svenska skolor.

— Är man inte behörig får man inte sätta sin fot i ett skotskt klassrum, säger hon.

50 år har gått sedan Skottland införde lärarlegitimationer. Nu följer Sverige samma väg, men det är mycket som skiljer de båda länderna åt, konstaterar Fiona McIntyre, som sedan 15 år tillbaka är engelsklärare på Älvkullegymnasiet i Karlstad. De flesta skotska lärare undervisar bara i ett ämne och sätter aldrig betyg på sina egna elever när de nått den nivå där de ska söka in till universitetet. Det sköter i stället examinationsmyndigheten Scottish Qualifications Authority. Slutbetyget hänger främst på resultaten på stora slutprov i maj, som helt rättas och bedöms av myndigheten.

— Hur kan man säkerställa rättssäker­heten i ett system som det svenska, där jag har en relation till de elever jag sätter betyg på? Det är ju väldigt lite insyn i det jag gör i min under­visning, säger Fiona McIntyre.

Hon utbildade sig till lärare vid universitetet i Edinburgh. Först en fyraårig masterexamen med engelska som huvudämne och därefter ett år för att få »post graduate certificate of education«. Hon arbetade ett år på en skola i mellersta Skottland innan hon flyttade till Sverige i mitten av 1980-talet.

— Min man drömde om att bli världens bästa orienterare och det var svårt att förverkliga i Skottland där idrotten inte är så stor.

Även Fiona McIntyre började med orientering i Karlstadklubben OK Tyr, men medan maken toppade resultatlistorna höll hon sig på motionsnivå och satsade i stället på sin lärarbana. Först i studieförbund, men efter Sveriges EU-inträde kunde hon börja arbeta i skolan och är i dag lärare i engelska, bland annat på IB-programmet. Sin svenska lärar­legitimation fick hon för ett par år sedan.

Fiona McIntyre reser hem till Skottland några gånger om året; till staden Stirling där hon har sin mamma. Båda hennes föräldrar och en äldre syster arbetade som lärare fram till pensionen.

De hårda kompetenskraven ger hög status åt läraryrket i Skottland. Men för lärarna finns också en baksida.

— Blir någon sjuk får en kollega gå in och vikariera. Ofta är det med kort varsel och då får du använda din lediga tid eller förberedelsetid.

Det skotska systemet har just kompletterats med en kontrollstation vart femte år, där General Teaching Council for Scotland (GTCS) bland annat ser till att lärarna upprätthåller sina ämneskunskaper. För närvarande är det enbart statliga lärare som behöver legitimation, men enligt ett nytt lagförslag ska även lärare på de många privatskolorna omfattas av systemet. Det finansieras genom en årlig avgift på 50 pund, som lärarna måste betala för att behålla sin legitimation.

Fiona McIntyre tycker att förändringarna är bra.

— Någon sorts kontrollstation låter som en god idé, bara man inte behöver söka sin legitimation på nytt. Det skulle ta alldeles för mycket tid, säger hon. 

Personligt

Fiona McIntyre

Ålder 53 år.

Familj Maken Colin och två vuxna barn, Kirsty, 22, och Alistair, 20.

Bor Radhus i Karlstad.

Fritid Långa skogspromenader, tränar på Friskis & Svettis, läser böcker.

Vill lära mig Att tacka nej oftare.

Favoritplats i Skottland Stirling, min hemstad.

Alla artiklar i temat Legitimation (15)

ur Lärarförbundets Magasin