Läs senare

Regeringen genomför inte betyg i årskurs 4

I Alliansens budget för 2015 finns avsatt 10 miljoner kronor för att förbereda införandet av betyg i årskurs 4. Trots att den röd-gröna regeringen är satt att administrera alliansbudgeten kommer den inte att påbörja ett sådant arbete, meddelade utbildningsministern på fredagen.

19 dec 2014

Nästa år det Alliansens budget för skola och utbildning som gäller. Ett av de viktigaste förslagen för Alliansen är införandet av betyg i årskurs 4. Det finns ännu inget politiskt beslut i riksdagen att införa betyget, men i budgeten finns 10 miljoner kronor avsatt för att arbetet mot ett införande ska påbörjas.

Betyg i årskurs 4 är dock något som regeringspartierna starkt motsätter sig. Och på en presskonferens på fredagen, strax innan budgetomröstningen i riksdagen, meddelade utbildningsminister Gustav Fridolin att regeringen inte tänker börja förbereda för att införa detta innan nyvalet den 22 mars.

– Det finns tio miljoner för att möjliggöra fortsatt utredning. Men nu finns det inget tillkännagivande om att man också ska fatta beslut om betyg i årskurs fyra. Att samarbetsregeringen skulle sätta tänderna i det som det allra första man gör och kalla in folk extra över julledigheten tycker jag är lite naivt tänkt, sa Lena Hallengren (S), ordförande i Utbildningsutskottet, på samma presskonferensen, enligt Sveriges Radio.

Beskedet går på tvärs mot vad Christer Nylander (FP), vice ordförande i utbildningsutskottet, uttryckte innan fredagens budgetomröstning:

– Jag vill se Gustav Fridolins plan för hur tidigare betyg och ordningsomdömen ska införas. Väljer regeringen att sitta kvar så får man administrera den liggande budgeten. Jag förutsätter att utbildningsminister Fridolin visar respekt för riksdagen genom att redan under dagens debatt redovisa hur regeringen tänker arbeta med dessa uppdrag.

 

ur Lärarförbundets Magasin