Läs senare

Regeringen lovar mer pengar till skolan

BUDGET 2020Efter skarp kritik från oppositionen lovar statsminister Stefan Löfven (S) mer pengar till bland annat skolan – redan i år.
– Skolan behöver fortsatta satsningar, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) till Lärarnas tidning.

av Emma Olsson
15 jan 2020
15 jan 2020
Regeringen lovar mer pengar till skolan
Socialdemokraterna lovar mer till välfärden och skolan – redan i år. Foto: Colourbox och Regeringen.se

I svallvågorna efter årets första partiledardebatt, lovar statsminister Stefan Löfven att välfärden ska få mer pengar. Under de senaste dagarna har kraven kommit från Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet.

Enligt DN lovar Löfven nu att välfärden ska få de resurser som krävs.
Men medan Ulf Kristersson (M) krävt tre miljarder svarar statsministern att det är för lite.

– Det är inte tillräckligt, de är för snåla helt enkelt. Det råder ingen tvekan om att det behövs mer pengar för att säkra skolgången för våra barn, se till att vården fungerar bättre och ge en värdig ålderdom till våra äldre, säger Stefan Löfven, enligt Dagens Nyheter.

Anna Ekström bekräftar att kommunerna kommer att få ökade resurser under året.

– Socialdemokraterna har länge sagt att resurserna behöver öka till skolan, vården och omsorgen. Därför är det bra att flera partier äntligen har vaknat och vill ha mer resurser till välfärden. Men de tre miljarder som Moderaterna nu föreslår är för lite. Regeringens besked är att det kommer mer pengar. Skolan behöver fortsatta satsningar, säger utbildningsminister Anna Ekström, till Lärarnas tidning.

Lärarförbundet har redan tidigare krävt att regeringen tillför 10 miljarder kronor till välfärden i år. Nu upprepar de kraven.

– För att förhindra ytterligare dramatiska besparingar på skolan måste det komma in nya friska pengar. Staten behöver därför ta ansvar för att kommunerna kan genomföra det uppdrag som staten faktiskt ålägger dem, till exempel via Skollagen, sa Johanna Jaara Åstrand då.

Liberalerna, en av regeringens samarbetspartners i Januariöverenskommelsen, är mer försiktiga.

– Vi ser också ett behov av förstärkningar förstås, inte minst till skolverksamheten. Men L kommer att återkomma kring detaljerna senare när vi behandlar frågan i riksdagen och i finansutskottet, skriver skolpolitiske talesperson Roger Haddad, till Lärarnas tidning.

Centerpartiet uppger att frågan kommer att behandlas i kommande budgetprocesser.

– Vi ser absolut behovet av ytterligare pengar till skolan, säger Fredrik Christensson.

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin