Välkommen till Lärarförbundet

Nordens största lärarförbund med 234 000 medlemmar! Medlemskapet ger dig allt från råd, service, inspiration & kurser för din kompetensutveckling.

Testa tre månader gratis
Läs senare

Regeringen och facken överens om övergångsregler för legget

Regeringen och de två lärarfacken har kommit överens om vilka övergångsregler som ska gälla för lärarlegitimationen. Yrkeserfarenhet kommer att valideras.

26 apr 2013

Under en övergångsperiod ska de som saknar behörighet i ett ämne, men har undervisat i det under lång tid, kunna få sin yrkeserfarenhet tillgodoräknad och validerad. I de fallen gäller att läraren ska ha undervisat i ämnet sammanlagt minst åtta läsår under de senaste 15 åren. Läraren ska själv ansöka om behörighet och huvudmannen ska kunna intyga att undervisningen skett i den omfattningen, och att läraren är lämplig i övrigt, enligt ett pressmeddelande från Utbildningsdepartementet.

De som fyller 57 år senast den 1 juli 2015 behöver bara ha undervisat fyra läsår i ämnet.

– Är man över 57 år ska man inte behöva sätta sig i skolbänken igen, sade utbildningsminister Jan Björklund under en pressträff i förmiddags.

Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén är positiv.

– Jag är glad att vi är överens, att många års yrkeserfarenhet nu kommer att värderas. Det är också viktigt att tidigare utbildningar inte är bortkastade, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.
 

ur Lärarförbundets Magasin