Läs senare

Regeringens utredare Ilmar Reepalu avfärdar vinstförbud

Det blir inget förbud mot vinster i välfärden. Däremot bör vinstutdelningarna hållas på en rimlig nivå, omkring 3 procent, säger Ilmar Reepalu (S) i en intervju med Sydsvenskan.

08 apr 2016

Ilmar Reepalu, som har regeringens uppdrag att utreda vinster i välfärden, säger att han inte tror på att förbjuda aktiebolag att driva skattefinansierad verksamhet inom exempelvis skola och omsorg. Men han anser att vinstutdelningarna bör ligga på en rimlig nivå.
En avkastning på omkring 3 procent kan vara rimlig för ett välfärdsföretag, anser han.

– En del tolkar det som att alla vinster ska bort från välfärdsektorn. Men jag tolkar mina direktiv som att jag ska bedöma vad som är rimlig avkastning på det riskkapital företag går in med, säger Reepalu till Sydsvenskan.

Vårdföretagarna är kritiska till Ilmar Reepalus uttalande om vad som är en rimlig tillåten vinstutdelning för ett företag inom välfärden.

– Ska aktiebolag fungera kan man inte ha den här typen av regleringar. Ett aktiebolag måste kunna dela ut vinst Särskilt när det gäller små företag är det viktigt för att företaget ska kunna växa, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna.

Bör vinstuttagen i skolföretag begränsas?

Ilmar Reepalu säger vidare att han inte ser ett bemanningskrav på privata välfärdsföretag som en framkomlig väg. Enligt Reepalu är det orimligt att överbemanna en arbetsplats i normalläge för att få rätt bemanning i krisläge. Ett förslag som Vårdföretagarna ställer sig positiva till.

– Där är han ju ändå på rätt väg. Ska man säkra kvaliteten finns det många andra betydligt mer effektiva åtgärder, säger Håkan Tenelius.

Regeringens utredning

  • Malmös tidigare kommunalråd Ilmar Reepalu utreder på regeringens uppdrag hur skattefinansierade välfärdsbolag kan förhindras att ta ut för stora vinster.
  • Förslagen ska vara klara i november 2016. Sannolikt kan eventuella nya regler träda i kraft tidigast valåret 2018. Det förutsätter att en majoritet i riksdagen säger ja.
    Källa: Regeringen

ur Lärarförbundets Magasin