Läs senare

Regeringens utvärdering av kommunaliseringen dröjer

Regeringspartierna kan fortfarande inte ge något besked om när utvärderingen av kommunaliseringen blir av. Det framgick under en debatt i Almedalsveckan i Visby på måndagen.

04 jul 2011

 

Debatten hade den dramatiska titeln "Vinnare och förlorare i den svenska skolan", men kom mest att handla om kommunaliseringen av skolan skulle utredas eller inte.

Vänsterpartiets utbildningspolitiska talesperson Rossana Dinamarca och Lärarnas Riksförbunds ordförande Metta Fjelkner pressade Moderaternas skolpolitiska talesperson Margareta Pålsson gång på gång på besked om när regeringen ska tillsätta utredningen om kommunaliseringens effekter.

De fyra regeringspartierna lovade i sitt valmanifest i augusti förra året att kommunaliseringen ska utvärderas, men inget har hänt. För tre månader sedan satte de rödgröna partierna och Sverigedemokraterna tryck på regeringen genom att rösta igenom ett tillkännagivande från riksdagen om att regeringen ska tillsätta en utredning om kommunaliseringens effekter.

– Det verkar som att regeringen inte vågar tillsätta en sådan utredning, spekulerade Rossana Dinamarca under Almedals-debatten.

Först skyllde Margareta Pålsson den uteblivna utredningen på pengabrist, men till slut tvingades hon svara på de enträgna förfrågningarna:

– Jag vet inte när den kommer.

Både Maria Stockhaus (M), ordförande i beredningen för utbildningsfrågor på Sveriges Kommuner och Landsting, och Socialdemokraternas skolpolitiska talesperson Mikael Damberg tonade ned förväntningarna på en utredning om kommunaliseringens effekter.

– Det är svårt att i efterhand härleda vad som beror på vad, sade Maria Stockhaus.

– Vi kan också göra saker här och nu. Till exempel lära av sjukvården och systematiskt sprida goda exempel på vilka metoder som fungerar i skolan. Vi behöver inte vänta på någon utredning för att sätta igång med det, sade Mikael Damberg.

ur Lärarförbundets Magasin