Läs senare

Rektor köptes ut när hon var sjukskriven

Efter vår granskning av utköp har många läsare hört av sig. Lena Ahl, tidigare rektor i Laholm, är en av dem.

20 jan 2016
Rektor köptes ut när hon var sjukskriven
Närheten till djur och natur har varit läkande för Lena Ahl som köptes ut när hon var sjukskriven. Foto: Fredrik Persson

Lena Ahl köptes ut efter tio år som rektor och förskolechef i Laholms kommun.

Då hade hon varit sjukskriven i några veckor med utmattningsdepression efter flera slitsamma år med omorganisationer och arbetsplatsbyten. Förslaget om avgångsvederlag, som kom i form av ett brev på posten, gjorde henne både förbannad och ledsen.

— Jag undrade om det var allt jag var värd efter tio år som rektor. Det kändes verkligen som att arbetsgivaren ville bli av med mig. Och jag fick aldrig något samtal om vad man var missnöjd med, vad som inte hade fungerat. Så jag fick ingen chans att förbättra något, säger hon.

Efter brevet var Lena Ahl orkeslös och kände sig bortvald. Hon kontaktade sitt fackliga ombud på Lärarförbundet, som hjälpte henne att förhandla upp summan i förslaget från fyra till sex månadslöner. I det läget ville hon bara bort från arbetsgivaren.

— Hade jag varit frisk och orkat kämpa hade jag inte skrivit på. Men jag såg inget alternativ.

I dag ställer Lena Ahl frågan om hon själv hade kunnat agera annorlunda i vissa lägen. Kanske låg det henne i fatet att hon var sjukskriven en termin vid ett tidigare tillfälle, funderar hon. Men oavsett om det finns bakomliggande faktorer som spelat in, upplever Lena Ahl att arbetsgivaren har brustit på flera punkter i hanteringen av hennes fall. Bland annat fick hon aldrig ta del av någon dokumentation av utvecklingssamtal med sin chef, eller andra skriftliga underlag inför beslutet om avgångs vederlag.

— Jag hade aldrig behandlat mina anställda på det sättet. Arbetsgivarens rehabansvar är ju jättestort. Jag har själv varit med och köpt ut medarbetare, men det är en sista utväg när man har prövat allt annat.

Lena Ahls närmaste chef Carin Källström avböjer att kommentera det enskilda fallet, liksom personalchefen i Laholm, Pernilla Lennström. Hon medger dock att något måste ha brustit i hanteringen. När Lärarnas tidning begär ut handlingar som ligger till grund för avgångsvederlaget finns där inget att lämna ut: dokumentation saknas.

— Det är inte bra. Vi borde haft dokumentation även från Lenas tidigare chefer. Det är viktigt att dokumentera för att kunna få den gemensamma bilden och det är något som jag uppmanar alla chefer att göra, säger Pernilla Lennström.

Lärarnas Tidnings granskning visar dessutom att fyra av sammanlagt tolv rektorer har köpts ut i Laholms kommun under loppet av tre år. Pernilla Lennström förklarar:

— Att rekrytera i dag är en komplicerad process, ibland blir det inte riktigt som man har tänkt sig.

Kan det verkligen bara handla om felrekryteringar när så många köpts ut?

— Det är säkert en kombination av individ och organisation. Det är inte lätt att vara chef i dag och jag vet att man nu ser över skolledares arbetsförhållanden. De har många medarbetare och det är en slimmad organisation med mycket förväntningar, säger Pernilla Lennström.

Lena Ahl mår bättre i dag. Hon har flyttat från Laholm, köpt ett torp utanför Kristianstad och funderar på att starta eget.

— Jag vill arbeta med rehabilitering och hjälpa andra på det sätt som jag själv blivit frisk. Genom närheten till djur och natur.

ur Lärarförbundets Magasin