Läs senare

Rektor och två lärare polisanmälda och avstängda

BrottMalmö stad har polisanmält två lärare och en rektor vid en kommunal grundskola. De misstänks ha lurat staden på pengar under lång tid.
– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger grundskoledirektören Anders Malmqvist.

av Karin Lindgren
09 nov 2017
09 nov 2017

Det var i slutet av sommaren som grundskoleförvaltningens eget kontrollsystem uppdagade att allt inte stod rätt till i skolans bokföring. Man inledde då den fördjupade utredning som nu lett fram till polisanmälan. Rektorn och de två lärarna blev igår, onsdag, avstängda från sina arbeten utan lön.

– Vår roll är nu att bistå polisen i det fortsatta utredningsarbetet fram till att åklagaren beslutar om ett eventuellt åtal. Vi ser väldigt allvarligt på det inträffade, säger Anders Malmqvist, grundskoledirektör i Malmö stad.

Oegentligheterna har sannolikt pågått en längre tid och det rör sig om så stora summor att polisen omedelbart efter att ha fått in anmälan gjorde husrannsakan hos de misstänkta. Vid husrannsakan beslagtogs en hel del gods.

Enligt Sydsvenskan är rektorn även egenföretagare och driver handel med datorer.

– Jag gick lärarutbildningen för 40 år sedan och har aldrig varit med om något liknande. Visst händer det att anställda i skolan bryter mot lagen men inte på det här sättet, med flera inblandade varav en är rektor. Detta är synnerligen ovanligt gudskelov, säger Anders Malmqvist.

Rektorn är medlem i och företräds av Lärarförbundet. De två lärarna är oorganiserade.

Skolan informerar vårdnadshavare om avstängningarna på sin hemsida. Biträdande rektorn har nu gått in som tillförordnad rektor och vikarier tar över de två lärarnas lektioner.

ur Lärarförbundets Magasin