Läs senare

Rektor på dagen, eldsjäl i Köping basket på kvällen

Rektor på dagtid, speaker i Basketligan på kvällstid. Och däremellan en av kuggarna som får Köping Stars att leva upp till parollen ”Köping basket siktar högre”.

av Sten Feldreich
10 feb 2020
10 feb 2020
Rektor på dagen, eldsjäl i Köping basket på kvällen
Tomas Bandh i vit t-sthirt med mikrofon i handen. Foto: Robert Bjarnefeldt

Devisen har hängt med sedan 2003 då Köping Stars bröt sig ur moderföreningen Köping GIF. Då fanns enbart ungdomsspelare i den nystartade klubben, något seniorlag var inte aktuellt. Sedan dess har föreningen varit sin paroll trogen och nu, 17 år senare, ligger seniorlaget i toppen av högsta serien.

En framgångssaga à la Åshöjdens bollklubb, men i basketformat.

Hur är det möjligt?

– Det låter klyschigt, men genom att ta små steg varje år har vi lyckats, säger Tomas Bandh, vice ordförande i klubben och rektor på S:t Olofsskolan (F-6) i centrala Köping.

Personligt

Tomas Bandh

Ålder: 50.

Gör: Rektor.

Aktuell: Eldsjäl och speaker i kometlaget Köping Stars.

Bor: Köping.

Fritidsintressen: Basket, fiske och vara ute med båten.

Gillar: Vara med familjen.

En gäng entusiaster med en gemensam dröm ligger bakom framgångarna. I det gänget finns visionären, här finns organisatören, ekonomen och säljaren som bestämde sig för att gå samman och satsa. Alla är gamla basketentusiaster med rötter i basketfebern som rådde i Köping på 80-talet, då föreningen var uppe och ”voltvände” i högsta serien.

Tomas Bandh ser stora likheter med att bygga ett basketlag och att leda en skola.

– Att vara elitspelare i basket – eller vara lärare – ställer stora krav på prestation. Det är ett hårt tryck på individen, och för att det ska bli riktigt bra måste det också vara lustfyllt.

– Jag har märkt att det blir bäst om man först lyssnar in laget och ser vilka spelare man har. Ser styrkor och svagheter och försöker organisera efter det så att det fungerar. Man får inte vara rädd att göra förändringar och hitta nya lösningar om det behövs.

I sin roll som rektor försöker Tomas Bandh göra det enkelt och lustfyllt att vara lärare. Därför är de olika arbetslagen med pedagoger och lärare inte organiserade på exakt likadant, eftersom han vill ta vara på de olika kvalitéerna som personalen har.

– Lagbyggen som bygger på stenhårt satta ramar, utan hänsyn till individernas olika styrkor och svagheter, blir sällan lyckade, vare sig det gäller skola eller basket. Det är min erfarenhet.

Tomas Bandh var själv elitspelare i Köping GIF under 16 säsonger och var med när laget hade chans att bli uppflyttat till högsta serien 1999. Sportsligt platsade laget men organisatoriskt och resursmässigt räckte klubben inte till för att ta steget.

Köping Stars har däremot motsvarat kraven, tack vare starka ideella insatser. Hemmaarenan Karlbergshallen (som tar 630 åskådare) är egentligen gymnastiksal på dagarna och förvandlas till basketarena inför varje hemmamatch.

Ett tjugotal ideella krafter hjälper till att klistra reklamdekaler, bära stolar, rigga ljus- och ljudanläggning och allt annat som ska till. Tomas Bandh är inte bara matchspeaker, han klistrar golvreklam och sopar golv. Efter matchen ska hallen återställas. Reklamen i Karlbergsskolans idrottshall ska vara borta när eleverna kommer på morgonen.

Köping Stars är stadens enda lagbollsport i högsta ligan. Med en budget på knappa två miljoner – tio gånger mindre än storklubbarna – har Köping ändå etablerat sig i toppen.

– För oss är det viktigt att alla känner delaktighet, ideella allt från ideella krafter och den minsta sponsorn till den största. Alla bidrar efter sin förmåga.

Som rektor lägger Tomas Bandh 45-50 timmar i veckan på sitt jobb. Hur hinner han med basketen?

– Klart att det tar tid, men i dag är det så många som hjälps åt och delar på uppgifterna. Annat var det för fyra, fem år sedan när vi bara var några få.

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin