Läs senare

Rektor satte IG på en hel klass – i en kurs de inte läst

En friskola i Varberg har anmälts till Skolinspektionen för att ha gett IG till en hel klass, i en kurs som aldrig genomförts. Anledningen: Skolan upptäckte att kursen var obligatorisk för att eleverna skulle få avlägga yrkesexamen.

12 aug 2010

– Det är första gången jag är med om något liknande, om det  stämmer är det ett mycket märkligt beteende från rektorns sida, säger Claes Börjesson, jurist på Skolinspektionen.

När eleverna på rörläggarutbildningen på Varbergs Praktiska gymnasium tog emot sitt slutbetyg i juni fick de en kalldusch: hela klassen hade fått betyget IG på kursen VVS-svets B – trots att de aldrig läst den. Klassens mentor Ento Tandrup var den som skulle skriva under betygen.
   – Jag förstod inte hur kursen hamnat där, och påpekade för den biträdande rektorn att den aldrig hade funnits. ”Det spelar ingen roll, det är bara att skriva på”, svarade han.
   Skolledningen motiverade sig med att det inte funnits tid till kursen, trots att den är obligatorisk. Ento Tandrup lider med eleverna som nu kommer att få sämre meritvärde och ofullständigt slutbetyg.
   – Det är jättetråkigt. Jag hoppas att skolan kan hjälpa dem med någon form av vidareutbildning, med det är det ju inte jag som bestämmer. 

Skolledningen har inte gått att nå för en kommentar, men Anette Edlund är utbildningschef på koncernen Baggium, som driver skolan. Hon blir mycket förvånad över Lärarnas tidnings uppgifter. Hon har ännu inte tagit del av anmälan, men lovar på stående fot att eleverna ska kompenseras.
   – Om detta stämmer är det mycket upprörande, och jag kan bara konstatera att ett grovt tjänstefel har begåtts. Men självklart kommer dessa elever att få hjälp att läsa in till ett fullständigt betyg.

 

Från löpet

ur Lärarförbundets Magasin