Läs senare

Respekt kräver både tid och pengar

11 Nov 2015

Eftersom jag har släkt i Skottland har jag och min familj tillbringat många sommarsemestrar där. Tillsammans med våra släktingar har vi alltid några »måsten« under vår vistelse, som till exempel ett besök på Dunnottar Castle utanför Aberdeen.
När vi kommer hem efter utflykten och vi andra kan ta det lugnt tar Duncan, som är lärare, fram luntan av prov som han ska rätta under sommaren. Det är både ett hedersuppdrag och en extrainkomst. Proven kommer från orter runt om i Skottland och Duncan har aldrig träffat eleverna vars prov han rättar. På baksidan av det här numret kan du läsa Fiona McIntyres tankar om det skotska lärarlegget och fördelarna med den skotska betygsättningen.

I Sverige räcker det inte med att titta på resultaten från nationella prov, här ska betygsättning ske utifrån kontinuerlig bedömning. Frågan är hur det ska gå till om det inte finns legitimerade lärare i ett eller flera ämnen? Läs vår undersökning.

Vår reporter Karin Lindgren skriver om hur de tänkte, de som började kämpa för att lärarna skulle få ett yrkesbevis för 25 år sedan. Många gånger har besluten svajat betänkligt med både undantag och reträtter som följd.

Vad jag förstår, efter att ha läst det här numret, kommer det att kosta både tid och pengar att skapa en legitimation med respekt.

Det tog Skottland 50 år.

ur Lärarförbundets Magasin