Läs senare

Risk att färre brittiska lärare tar jobb i Sverige

Det lutar åt att alla brittiska lärare som arbetar i Sverige kommer att få stanna även efter brexit. Men kanske kommer färre att söka sig hit på sikt om rörligheten begränsas, tror läraren Karen Woodford.

av Emilie Stendahl
16 jan 2019
16 jan 2019
Den 29 mars ska Storbritannien lämna EU.

Den 29 mars ska Storbritannien lämna EU och turerna kring utträdet har varit många och snåriga. När de brittiska parlamentsledamöterna på måndagskvällen röstade ned premiärminister Theresa Mays förslag späddes osäkerheten på ytterligare.

Ett avtalslöst utträde, en så kallad hård brexit, tycks allt mer sannolik – trots de varningar som utfärdats om vad ett sådant utträde kommer att föra med sig i form av ökade kostnader för såväl Storbritannien som för övriga länder i EU.

Ett avtalslöst utträde väcker frågor kring brittiska medborgares rättigheter att bo och arbeta i EU-länder. I Sverige arbetar många lärare från Storbritannien.

Karen Woodford.

En av dem är Karen Woodford på Internationella engelska skolan i Uppsala. Hon hör till den lyckliga skara som inte behöver oroa sig nämnvärt för brexit eftersom hon har svenskt medborgarskap – något hon såg till att ansöka om när resultatet från folkomröstningen blev känt.

Hon och kollegorna på skolan pratar mycket om brexit och om vad det kan tänkas föra med sig.

– Mycket handlar om gissningar så här långt, konstaterar Karen Woodford.

En farhåga hon har är att brexit på sikt leder till att färre brittiska lärare söker sig hit, vilket vore en förlust för Sverige, särskilt med tanke på den lärarbrist som råder.

– Det finns många duktiga lärare i Storbritannien och de behövs här, säger hon.

Om inte utbytet blir av vore det en förlust även för brittiska lärare, eftersom många tilltalas av det svenska systemet som ger dem ett större friutrymme i undervisningen.

Totalt 14 procent av lärarna i skolkoncernen Internationella engelska skolan, 250 personer, är från Storbritannien. Även om en del har varit länge i Sverige och därför inte påverkas av brexit, är läget för andra mer oklart, sammanfattar Jonathan Howell, pressansvarig för koncernen.

– Men vi utgår från att brittiska medborgare kommer att få fortsätta jobba som vanligt i Sverige den närmaste tiden, eftersom förhandlingen har haft det som princip, säger han.

Internationella engelska skolan har sedan tidigare vana att rekrytera lärare från länder utanför EU, som Kanada, USA, Sydafrika och Australien. Koncernen är en så kallad certifierad arbetsgivare vilket innebär att man har en överenskommelse med Migrationsverket som ger snabbare handläggning. Därför tar man Storbritanniens utträde ur EU med ro.

Om utträdet kommer att leda till färre ansökningar från brittiska lärare är det för tidigt att säga något om, enligt Jonathan Howell. Först nästa höst kommer det gå att se om brexit har haft någon sådan effekt, tror han.

Undantagsregler

  • En promemoria från Justitiedepartementet, som nu är ute på remiss, föreslår vad som ska gälla om det blir ett avtalslöst utträde. I korthet handlar förslaget om att brittiska medborgare kommer att vara undantagna kraven på uppehålls- och arbetstillstånd under ytterligare ett år framåt.
  • För svenskar i Storbritannien, till exempel de lärare som arbetar på svenska skolan i London, ges ungefär liknande råd som till britter i Sverige. Det ena är att se till att vara registrerad i landet där man bor och ansöka om uppehållstillstånd eller medborgarskap. Det andra är att följa sin lokala ambassad på facebook och twitter för att ta del av ny information så snart den finns tillgänglig.
  • Promemorian finns att läsa här.
  • Mer information om vad en certifierad arbetsgivare är fins här.

ur Lärarförbundets Magasin