Läs senare

”Risk att lägga alla ägg i samma korg”

AktieägandeStörre inflytande men också risk att förlora stort. Att vara anställd och aktieägare i samma företag har både för- och nackdelar, menar Dan Holke, chefsjurist på LO-TCO Rättsskydd.

av Kristian Lönner
28 feb 2019
28 feb 2019
Dan Holke, chefsjurist på LO-TCO Rättsskydd.

– Går företaget dåligt kan du bli av med både jobb och satsade pengar samtidigt. Du lägger alla ägg i samma korg. Du kan också bli ansvarig för obekväma beslut som kan drabba kolleger. Det finns en risk för en lojalitetskonflikt om du är ägare, anställd och kollega samtidigt, säger Dan Holke.

Vilka är fördelarna med att vara aktieägare?

– Du får ett visst inflytande och insyn i verksamheten och i bästa fall kan du påverka. Sedan är det en chans att tjäna pengar.

Vad ska man tänka på för att undvika konflikter?

– Anställningsskyddet påverkas inte av ett mindre aktieinnehav men det är viktigt att ha reglerat vad som händer med aktierna om man blir uppsagd eller själv vill sluta. Rent juridiskt blir situationen mer komplicerad om du både har ett anställningsavtal och ett aktieägaravtal. Man bör inte köpa in sig på det här viset utan juridisk rådgivning.

Vilken betydelse har det om bolaget är börsnoterat eller inte?

– I ett börsnoterat företag får du inget inflytande om du inte är stenrik. Det blir mer en vanlig kapitalplacering eftersom du inte jobbar där. Samtidigt finns ett större regelverk som börsnoterade företag måste följa när det gäller exempelvis informationsskyldighet. En sådan verksamhet har normalt en större organisation vilket gör den mer stabil.

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin