Läs senare

Ryktesspridning efter lärares sexköp

08 Sep 2010

Förra året åtalades Stinas närmasta kollega för sexköp. Han blev så småningom dömd till dagsböter och avskedades. Brottet hade skett utanför skolan. Stina var chockad. Hon hade aldrig kunnat drömma om att kollegan skulle kunna göra något sådant – han var en mycket omtyckt kollega och lärare.

Kollegan stängdes av från kobbet. Efter det har Stina vare sig sett eller talat med honom. För hennes rektor, Bertil, var det också en jobbig tid. Han fick veta genom att en reporter ringde och ville ha en kommentar.

– Jag blev ställd, jag var ju tvungen att kolla om det kunde stämma.

När han fick det bekräftat beslutatde han i samråd med sina chefer att skicka ut ett brev till föräldrarna och informera om det som hänt, efter att facket informerats.

Stina kände sig förbigången när brevet skrevs och tyckte att skolledningen agerade för fort. Bertil anser fortfarande att det var rätt att skriva brevet och han tror att det ledde till att de inte fick så många frågor efter det.

För Stina började en jobbig tid. Hon fick ta hand om den avstängde kollegans vikarier samtidigt som hon besvarade elevernas frågor om vad som hade hänt. När skolans företagshälsovård erbjöd samtalsterapi nappade hon på det. Hon asner att hon inte klarat sig utan det.

Ganska snart började rykten att florera bland föräldrar och elever om det som hänt. En förälder skrev ett brev som, enligt Stina, innehöll rent förtal av den brottsmisstänkte läraren. Stina anser att skolledningen borde ha bemött det, men enligt Bertil var det ett medvetet beslut att inte göra det.

– Det gick en massa rykten. Vi besvarade de frågor om föräldrar kontaktade oss, om vi hade svar. Jag tror det var bra att vi inte gjorde mer av det, säger Bertil.

Stina kämpade hela terminen och jobbade vidare för elevernas skull, men hon har inte kommit över händelsen än. En av hennes manliga kolleger har också mått dåligt.

– Jag kände mig sviken av läraren som blev dömd för jag anser att han gett en annan bild av sig själv. I efterhand har jag insett att han nog inte mått bra under en tid. Där kan jag tycka att man som kollega borde ingripa snabbare och åtminstone fråga hur personen mår, säger han.

Hör av dig!

Hur tycker du att skolor ska agera vid sexuella övergrepp?

Mejla lararnas.tidning@lararforbundet.se

Skriv "lärarliv" i ärenderaden.

Namnen i artikeln är fingerade.

ur Lärarförbundets Magasin